Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåvor till behövande eller rimlig fördelningspolitik?

Ingen människa i Sverige skall vara beroende av gåvor från de rika för sitt uppehälle.

Annons

Under 1930- och 40-talet hade vi i vårt land stora brister i den sociala välfärden. Den var inte värd namnet. På den tiden var det adel, borgare och bönder som var de välbärgade och arbetare och torpare som tillhörde samhällets bottenskikt. Det var en grym tid för de som var beroende av givmilda medmänniskor för sitt uppehälle.

I dag återkommer denna form av så kallad välgörenhet. Det har till och med gått så långt att givare kan dra av gåvorna i deklarationen. Det är smaklöst så de förslår. Vi har nu partier som lanserar detta i tron att det ger röster i kommande val. Det är också ytterst anmärkningsvärt att partier som hävdar sin religiositet först sänker skatten, mest för de rika, sänker statsbidragen till kommuner och landsting som i slutändan drabbar fattiga människor och sedan propagerar för gåvor till behövande. Det är lång väg till ett erkännande av kärleksbudskapet.

Valet 2014 måste handla om en rimlig fördelning av de resurser som skapas i vårt land. Ingen människa i Sverige skall vara beroende av gåvor från de rika för sitt uppehälle. Vi har ett skrämmande exempel från USA. Där anordnas givarpartyn där miljonärer tävlar om gåvor till behövande samtidigt som 47 procent av befolkningen lever under existensminimum. Det är knappast givmildheten som är drivkraften där utan snarare en önskan om att situationen förblir bestående.

Klas Viberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons