Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatubarn i Sverige kan bli verklighet

Annons

Vi står inför ett val som kan komma ha avgörande betydelse för välfärden i vårt land.
Socialdemokraterna påstår sig stå för en fördelningspolitik men istället ökar klyftorna i vårt samhälle.
De mest utsatta är barnen. I ett brev daterat 2001-10-30 skriver socialförsäkringsminister Ingela Thalén till undertecknad att för den socialdemokratiska regeringen är det avgörande att alla barn får känna trygghet under uppväxten och att alla barnen är hela samhällets angelägenhet.

Grundläggande är att FN:s barnkonvention ska efterlevas. Sverige är, och ska vara, världens barnvänligaste land, fortsätter Thalén.
Hur kan Ingela Thalén stödja en regering som i en lag har beslutat att både underhållsstödet och barnbidraget skall räknas som en inkomst om en boförälder behöver ansöka om ekonomiskt stöd, det som i dagligt tal kallas socialbidrag?
Däremot får inte den som är underhållsskyldig räkna underhållsstödet som en utgift om vederbörande behöver ansöka om socialbidrag. Hur motiverar företrädare för de socialdemokratiska leden ett sådant beslut?

I stället för att underhållsstödet skall vara ett bidrag till barnens försörjning, så går det till att förstärka boföräldrarnas ekonomi. Är det moraliskt försvarbart?
Om inte en lagändring sker har vi inom några år gatubarn även i Sverige.

Det blir barn till ensamstående föräldrar som på grund av de regler som gäller för socialbidrag inte längre har råd att försörja sina barn.
Vi bör göra gemensam sak oavsett partitillhörighet och reagera på den ekonomiska situation som de underhållsskyldiga har och de boföräldrar som har en inkomst under existensminimum.

I tidig ålder kan barn på grund av de ekonomiska villkoren som deras föräldrar har, hamna i kriminalitet. Så har den sociala välfärden urholkats i vårt land.


MONA LUNDIN
DEBATTÖR I BARNOMSORGSFRÅGOR
OCH FÖRSKOLLÄRARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons