Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljning ger utveckling

/

"Möjligheten att köpa varorna direkt på plats är värdefullt för många besökare och näringsidkare. En sådan försäljning är i dagsläget förbjuden i Sverige", skriver flera debattörer.

Annons

Turismen är en av världens snabbast växande sektorer. Besöksindustrin skapar jobb och blir en viktigare del i svensk ekonomi. Inte minst är detta värdefullt för många av landsbygdens företagare. Parallellt med detta pågår en positiv utveckling bland svenska bryggerier och destillerier. I länet har varumärken som undertecknade skribenter representerar breddat bilden av vad Västernorrland kan producera. I många fall handlar det om varumärken som sprids över världen som ambassadörer för vår del av Sverige.

En viktig del i varumärkesarbetet har att göra med hemorten. Att kunna besöka irländska bryggerier eller franska vingårdar är viktigt dessa länders turism men också för de aktuella företagen. Det stärker relationen med kunden och ger dessutom stora vinster till de bygder och företag som finns i närheten. Vi har i länet alla möjligheter att utveckla liknande besöksmål som en del av vår framgångsrika och växande turism.

En bärande del i utvecklingen av besöksmål som dessa är förstås möjligheten att på plats sälja sina varor. Besökare på bryggerier och destillerier ute i Europa kan köpa souvenirer men naturligtvis också en flaska med den aktuella produkten. Visst är det både enklare och billigare att köpa i den vanliga butiken eller i Sveriges fall på Systembolaget men möjligheten att köpa varorna direkt på plats är värdefullt för många besökare och självklart även för de näringsidkare som ökar sin försäljning. En sådan försäljning är i dagsläget förbjuden i Sverige.

Sedan en längre tid har många goda krafter jobbat för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Systembolagets monopol bör kompletteras med att producenter får möjlighet att sälja begränsade mängder dryck till besökare och turister. Tyvärr har det visat sig svårt att få med en majoritet i riksdag och regering på detta.

Exemplet Finland visar att det går att kombinera ett systembolag med gårdsförsäljning. Samma sak säger EU-kommissionen på direkt fråga från en av våra svenska europaparlamentariker. Denna fråga handlar inte om ja eller nej till Systembolaget utan om idén att turister och besökare kan köpa med sig en flaska hem från svenska vingårdar, bryggerier och destillerier.

Under årets allmänna motionstid i riksdagen kommer flera motioner om att tillåta detta att läggas – bland annat genom en av undertecknade skribenter. Vår gemensamma uppmaning till riksdag och regering är att i positiv anda utreda, behandla och fatta beslut om att tillåta gårdsförsäljning.

Emil Källström

Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Peter Bronsman

Zeunerts, Sollefteå

Thomas Larsson

Box Whisky, Kramfors

Robert Dykes

Dykes Brewery, Sundsvall

Jon Hillgren

Hernö Gin, Härnösand

Rasmus Rödén

Hernö Hantverksöl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons