Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fråga om friskolor

Annons
Fråga om friskolor

För det första vill jag poängtera att friskolor är inget annat än privatskolor.

Jag har en fråga till er som anser att det behövs fler privatskolor eftersom de offentliga skolorna är så dåliga. Ni menar att varje elev själv ska få välja vilken skola den vill gå på.

För att det ska vara någon mening att välja så måste det finnas bättre och sämre skolor. Annars finns det ingen mening att välja. Ni vill alltså att det ska finnas bra skolor och dåliga skolor. Tror ni att det finns ungdomar som med glädje över att själva få bestämma skola kommer att välja en dålig skola? Alla kommer givetvis vilja att gå i de bra skolorna.

Men kommer alla att ha den möjligheten? En privatskola bedrivs för att gå med vinst, ingen startar ett företag utan att det går runt. För att en privatskola ska kunna gå runt så måste den tjäna pengar på något vis.

Det kommer alltså att kosta pengar att gå i privatskolor. Kommer alla att ha råd att betala den avgiften? Kommer arbetslösa föräldrar kunna betala för att sina barn ska kunna få den "bra" utbildningen? Nej, alla kommer inte att kunna det. Vissa ungdomar kommer alltså inte kunna välja mellan den bra och den dåliga skolan, beroende på sina föräldrars ekonomi.

Det kommer sedan att ha betydelse på arbetsmarknaden. Ungdomarna som gick i de privata skolorna får de bättre arbetena och de som gick i de offentliga de sämre.

Privatskolorna bidrar till ökad segregation samt att öka klassklyftorna i samhället. Men det är kanske det ni vill?

Mitt alternativ till privatskolorna är att satsa och förbättra de offentliga skolorna. Detta kan man göra på många sätt, men det går jag inte i på här. Gör vi det kommer varje individ få en bra utbildning, oavsett sina föräldrars ekonomi.

Alla ungdomar ska ha samma möjligheter oavsett föräldrarnas storlek på plånboken.

Mikael Pettersson W

Ordförande Ung Vänster Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons