Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försoning framför hämnd

Annons
Försoning framför hämnd

Vi har i Sverige länge varit förskonade från religionskrig, etniska utrensningar och omfattande terroraktioner. Men för många runt om i världen är detta en fasansfull vardag. Det har inte minst de senaste våldshändelserna påmint oss om. Och alltid, i New York, Mellanöstern, Afghanistan och på många andra håll i världen, drabbas oskyldiga civila, framför allt kvinnor och barn.

Men verkligheten tränger sig på även i vårt land. Angreppen på oskyldiga med annan etnisk och religiös bakgrund blir allt vanligare.

Fientligheten mot muslimer påminner oss om judeförföljelserna på 30-talet. Antalet brott med rasistiska motiv ökar och antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen ökar kraftigt. I vårt grannland Danmark görs öppet rasistiska uttalanden mot muslimer från ledande politiker, ett förakt för den religionsfrihet som borde vara en självklar rättighet.

Parallellt med den utvecklingen hörs högljudda rop på massiv vedergällning och hämnd som lösning på de många konflikterna. Den föråldrade och primitiva vedergällningsteorin har tyvärr vunnit gehör, inte minst hos högt uppsatta ledare. Tendensen förstärks av en okritisk och global nyhetsförmedling.

Medkänsla, mänsklighet och gott omdöme har ersatts av fruktan, hat och rop på revansch. En intellektuell och moralisk bankrutt, ovärdigt samhällen och nationer som under århundraden byggts upp av människor från olika kulturer och som mer än nånsin är beroende av varandra.

Men utvecklingen är inte ödesbestämd. Vi kan påverka! Vi som ser värdet i olikheterna. Det handlar om ditt egna, personliga ställningstagande. Att vi alla höjer rösten och går till handling. Tar kommandot i det dagliga samtalet och bekämpar fördomar vid frukostbordet, på jobbet och i skolan.

Just genom konkreta handlingar kan vi styra utvecklingen. Inte välja den bekväma vägen och blunda för de orättvisor som spelas upp framför våra ögon. Vårt samhälle får en positivare utveckling och blir rikare på alla nivåer om resurserna från medborgarna med olika bakgrund, erfarenhet och kunskap tas tillvara.

Och ytterst gäller att ett samhälle som bygger på människors lika värde och där medborgarna sätter försoning framför hämnd, är ett samhälle som vi kan känna stolthet över.

Stig Wallin

Ordförande Internationella klubben /5i12

www.5i12.com

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons