Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen av Högbonden är en skandal

/
  • Två statliga myndigheter har inte lyckats indentifiera det unika med Högbonden, skriver Jan Sahlén.

Annons

Naturvårdsverket vill sälja alla byggnader på Högbonden, utom fyrtornet. En unik kulturmiljö och ett viktigt dragplåster för besöksnäringen i Höga Kusten riskerar att försvinna. Samtidigt har en annan statlig myndighet, Riksantikvarieämbetet, byggnadsminnesförklarat Högbondens fyrplats. Ämbetet skriver följande i sitt beslut:

Byggnaden står på mark som utgör naturreservat sedan 1987 och som förvaltas av Naturvårdsverket. De till reservatet hörande föreskrifterna omfattar även övrig bebyggelse på fyrplatsen som inte får rivas eller flyttas eller till det yttre förändras utan länsstyrelsens tillstånd.

Vi har alltså två statliga myndigheter med varsitt ansvarsområde som inte lyckats definiera det unika med denna fyrplats, kultur- och naturmiljön tillsammans. Det är helheten som är unik och det är ytterst beklämmande att dessa två myndigheter inte lyckats utveckla ett helhetstänkande för Högbonden. Fyren och de övriga byggnaderna, tillsammans med det lilla odlingslandskapet på ön, borde för länge sedan ha klassificerats som ett kulturreservat enligt kulturmiljölagstiftningen. På det sättet skulle Naturvårdsverket kunnat slippa byggnadsvårdskostnaderna. Istället vill man nu sälja och därmed frigöra 500 000 kr som ska användas för att stärka naturvärdena. Jag blir trött på denna enfald.

Frågan är också om en försäljning strider mot något EU-reglemente. Stora summor offentliga medel har investerats för att höja värdet och öka tillgängligheten till Högbonden. Att sedan avyttra och låta privata ägare nyttja mervärdet känns inte rätt. Helt klart blir det en allvarlig inskränkning i tillgängligheten.

Jan Sahlén (S)

Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons