Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfärande att bevilja vindkraft på Vitberget – hur gick det till?

/

Annons

Djupt förfärad över beslutet att bevilja bygglov för vindkraft vid Vitberget! Jag är djupt chockad över kovändningen och känner mej grundlurad. Varför – bakomliggande krafter? Vindkraftsindustrin forcerar eller företagarföreningen?

Kompetens för vindkraftsuppförande saknas bland Kramforsbor. Bolagen har egen kompetens, boende och kökspersonal. Vindkraft ger ohälsa för miljö, djur och människor.

Studier visar att bullret från vindkraft är underskattat och stör mer än buller från vägar och flyg vid samma ljudstyrka. Sambandet sömnstörningar och vindkraftsbuller står klart. Infraljudet, ej hörbart, skapar stress och ger utveckling av diabetes och för tidig död i hjärtkärlsjukdomar.

■■ För fler insändare, klicka här.

En vän har insjuknat en kilometer från en snurra och fick sälja huset. Hjärt- och kärlsjukdom som medicineras och en blåsa som inte kan tömma sig förutom yrsel, trötthet och illamående.

Tre och ett halvt år har gått och vännen inväntar sjukpension. Boendet är nu sju km bort. När vinden ligger på återkommer en del avklingande symptom , dock ej hjärt- och blåsproblem som är kroniska. Infraljudet ger ihopdragna kärl.

Vem/vilka tar ansvar för folkhälsan nära snurrorna? Är det kraftbolagen, politikerna eller markägarna som upplåter mark och lyfter storkovan?Utgår det någon peng för fastighetsägare som får fastigheter förstörda och obeboeliga eller husägare som blir svårt sjuka? Knappast!

Vi ska bli fler – en gammal slogan. Nu fixar politikerna så att vi på sikt blir färre.

Vid nästa val – stryk veliga politiker!

Ann-Christin Tjernström

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons