Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen och lönekostnaderna

Annons
Företagen och lönekostnaderna

Företagen minskar på arbetsstyrkan för att få bättre resultat. De måste skära ner på lönekostnaderna, heter det. Sen pratas det inte alls om att cheferna beviljar sig själva högre och högre löner och pensionsvillkor. Det visar sig att företagen inte går bättre för det.

Nu påstår Ågren och Hägglund att kd tillsammans med de andra högerpartierna presenterat 53 konkreta förslag för att företagen skall få det bättre. Det har jag inte sett.

Tala i korthet om vad varje av de förlagen går ut på. Som vanligt från det hållet är det väl mera skattebefrielse. Borgarna vill angripa de stora sjukskrivningstalen, säger de. Vi vet sedan tidigare vad det angreppet går ut på, nämligen flera karensdagar och lägre ersättning under sjukperioden.

Jag kommer inte ihåg att de borgerliga partierna har angripit orsakerna till sjukskrivningarna, till exempel arbetsmiljön, någon gång.

Beskrivningen "näringslivsloket med välfärdsvagnarna" som sossarna "lastar mer och mer i" är en vilseledande beskrivning. Har ni hört talas om avtalsförhandlingar mellan facket och arbetsgivarna? När någon ny reform skulle träda i kraft räknades det alltid av från löneutrymmet. Det kallades intecknat löneutrymme och gjordes i samförstånd med arbetsmarknadens parter.

Kanske hade det varit bättre om allt gått direkt ner i arbetarnas plånböcker. Då hade vi haft löner som varit 50 procent högre i dag.

Eric Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons