Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändring kommer inifrån

/

Om Härnösands framtid går att påverka så måste det göras inifrån, och inte med allmosor från våra stora stygga grannar.

Annons

Som Härnösandsbo har man det senaste året fått läsa mycket om regioner, samarbeten med andra städer och centraliseringens ve och fasor. Skälet till detta har väl knappast undgått någon läskunnig person. Många av de arbeten som en gång fanns i Härnösand finns numer i Sundsvall, och det är naturligtvis svårt att se ljuset i den tunneln när man bor i Härnösand.

Men det är inte resultatet av en ondsint konspiration. Man kan ibland få känslan av att det någonstans i Sundsvall finns ett mörkt rum fyllt med Chesterfield-fåtöljer och cigarrök, där kostymklädda män dricker whisky och smider planer om Härnösands snara hädanfärd, men så är det alltså inte, tror jag...

En populär åsikt är att Härnösand bör söka samarbete norrut, med Ö-vik och framförallt Umeå, som att det magiskt skulle lösa stadens problem, och kanske kan vi då komma bort ifrån de whiskydrickande cigarrkonspiratörerna i Sundsvall?

Det kommer inte att spela någon roll vilken stad Härnösand samarbetar med. Umeå kommer att söka centralisering på samma sätt som Sundsvall gör, det är inbyggt i systemet. Det spelar ingen roll vilket parti som styr eller hur ni röstar i nästa val.

Om man har en chans att ta över en myndighet, en industri eller ett universitet från en annan stad så gör man naturligtvis det. Är det någon som tror att Härnösand, i välgörenhetens namn, skulle tacka nej till en arbetsgivare som vill flytta hit från en mindre ort?

Efter beslutet om flytten av Miun verkar många tro att portarna till underjorden ligger mitt på torget i Sundsvall, men Sundsvall agerar bara som Härnösand skulle ha gjort om rollerna var ombytta.

Vad är då lösningen? Jag tror inte att någon kan ge ett definitivt svar på den frågan. Kanske är processen irreversibel, det får framtiden utvisa. Det jag kan säga är vad jag har valt att göra.

Jag gör alla mina inköp i Härnösand. Man kan argumentera i två evigheter om prisbilder, tidsåtgång och resekostnader och så vidare, och det har också avhandlats ett antal gånger i insändare här på allehanda.se, så jag ska inte tråka ut er med det igen.

Viktigare tror jag dock är en positivare inställning till nya projekt. Ordet "stadsbilden" är något som vi alla säkert har hört och läst många gånger de senaste åren. Nyligen i samband med hotellplanerna på Kanaludden, och alltid i ett negativt sammanhang.

Tydligen är Härnösand en så fantastiskt vacker stad att vi aldrig mer ska bygga något nytt. Massivt motstånd är att vänta för alla som vill etablera sig nära stadskärnan i Härnösand. Så kan det inte fortsätta. Det duger inte. Vi kan inte skrämma bort investeringar om vi vill att vår stad ska växa och frodas.

Den något buddistiska slutsatsen blir att om Härnösands framtid går att påverka så måste det göras inifrån, och inte med allmosor från våra stora stygga grannar, för våra grannar har även de sig själva att tänka på.  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons