Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föråldrad attityd till äldre

/

Gapet mellan skatt på förvärvsinkomster och pensioner måste avskaffas och löftet att inkomstpensionen ska utvecklas i takt med svenska löneinkomster måste infrias.

Annons

Äldre blir senila förr eller senare, om de lever tillräckligt länge, sägs det. 75 procent av alla över 80 år får aldrig Alzheimers sjukdom. Påståendet är alltså felaktigt. En annan vanlig åsikt är, att vid den magiska pensionens inträde ska man lägga av och långtidsparkera vid sidan av. Det är som om din kompetens rann av dig i samma stund du fyllde 65.

Centerpartiet har en annan utgångspunkt. Vi vill se alla människor som unika individer som vill fortsätta ett aktivt liv långt upp i åldrarna. De fördomar som gårdagens verklighet format ska motarbetas. Att vi som individer ofta beskrivs som grupp är stötande.

Alliansregeringen har gjort en del genom att göra det ovanligt lönsamt att faktiskt arbeta efter pensioneringen (dubbelt jobbskatteavdrag). En lag mot diskriminering på grund av ålder har sjösatts.

Gapet mellan skatt på förvärvsinkomster och pensioner måste avskaffas och löftet att inkomstpensionen ska utvecklas i takt med svenska löneinkomster måste infrias. Att förvägra äldre att välja vem som skall komma och utföra hemtjänsten eller få bestämma när man ska gå och lägga sig, är andra exempel, som talar sitt dystra språk. På allvar kan man höra att äldre inte kan eller vill välja själva, utan det är bäst om någon politiker i omsorgsnämnden får sköta den saken.

Människans livscykel har förändrats mycket de senaste decennierna. Över 15 procent av ålderspensionärerna arbetar och många säger att de är intresserade av att arbeta igen, särskilt om det fanns möjligheter till deltid. Vi lever längre och är friskare. Hälften av de som föds i dag kommer att bli över 100 år, men attityden till äldre har inte utvecklats i samma takt.

Att inte få teckna ett hyreskontrakt eller mobilabonnemang på grund av ålder eller förvägras rehabilitering med motiveringen att du som pensionär ändå inte ska komma tillbaka till arbetslivet är typiska uttryck för den äldrediskriminering som fortfarande finns.

25 procent av väljarkåren är över 65 år. I förhållande till sin andel representeras de av orimligt få. Vi vill lyfta frågan om äldres situation och ålderismen (diskriminering utifrån en människas ålder). Debatten ska inte föras över huvudet på dem det berör. Vi är nominerade till beslutande församlingar och kan påverka. Människor har lika värde; även i politiken.

Åke Andersson

Edit Persson

Gunilla Kallin

Sonja Seidevall

Leif Vestin

Pensionärer (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons