Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN:s flicka-dag behövs för alla flickors rätt att gå i skolan!

/

Även om 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan inte skulle tilldelas fredspriset, så är hon redan en vinnare och en förebild för miljontals flickor som väntar på sin chans att få gå i skolan.

Annons

Idag, på internationella flicka-dagen, presenteras pristagaren av Nobels fredspris. En av de nominerade är 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan som blivit en förebild för kampen för flickors utbildning. Vi bör alla stå upp jämte Malala, för de 33 miljoner flickor som fortfarande är utestängda från skolgång.

Flickors utbildning är ett fungerande verktyg för att minska fattigdom. En flicka med sju års utbildning gifter sig fyra år senare och föder 2,2 färre barn. Hennes barn har 43 procent mindre risk för undernäring. Utbildning minskar även risken för att bli smittad av hiv/aids. En utbildad flicka återinvesterar 90 procent av sin inkomst i familjen, jämfört med 35 procent för en utbildad pojke. Om tio procent av ett lands flickor går i skolan mellan 11 och 16 års ålder växer landets ekonomi med tre procent. (Källa: The Girl Effect.org)

Situationen för världens flickor är fortfarande svår – inte sällan råder en ren könsapartheid som behandlar flickor som mindre värda än pojkar. Det finns starka krafter som inte vill se flickor som jämlika och försöker stoppa flickors skolgång.

Därför är det flest flickor som inte får gå i skolan, och därför sköt talibanerna den då 15-åriga Malala för sitt engagemang för flickors rätt att gå i skolan. Malala överlevde mirakulöst och har blivit en internationell frontfigur för flickors utbildning. I dag är hon den yngsta kandidaten någonsin att bli nominerad till Nobels fredspris.

Även om Malala inte skulle tilldelas fredspriset, så är hon redan en vinnare och en förebild för miljontals flickor som väntar på sin chans att få gå i skolan. Vi ska alla stå upp för flickors utbildning, jämte Malala. För flickors utbildning är inget problem som ska lösas – tvärtom, flickors utbildning är en del av lösningen.

Gunilla Hjelm

Ordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons