Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det skadliga skatter

Annons

Det är inte bara skatternas fel att företag flyttar från Sverige. De skadliga skatterna måste bort men det är en åtgärd av flera som måste till för att förutsättningarna ska bli gynnsammare för företagsamma människor.
Avvikelsen från övriga länder är den offentliga sektorns storlek och skattetrycket, där vi tampas med Danmark om att ha värdens högsta. Det är ställt utom allt tvivel att ekonomiska beslut snedvrids på grund av skatterna. Anser man det nödvändigt med högt skattetryck, är det desto viktigare att skatterna tas ut på rätt sätt med så lite skada som möjligt. Det är inte alltid den insikten finns hos beslutsfattarna. Det finns utvärderingar om vilken skatt som är skadligast och skadar svensk ekonomi mest, och enighet finns att det är förmögenhetsskatten. De flesta länder har insett risken med skatten och slopat den. Den beräknas ge 8 miljarder till statskassan nästa år, mycket pengar men det är bara 1 procent av statens inkomster, det är mindre än man tror vi förlorar på att ha en förmögenhetsskatt.
Förlusten kan refereras i följande: Kapitalet flyr landet lagligt och olagligt, allt för att slippa skatt. Ibland följer även kapitalets ägare med och Sverige förlorar en duktig entreprenör. Många lägger tid, pengar och energi på att planera bort förmögenhetsskatten. Det är inte speciellt svårt på grund av att reglerna är utformade på ett märkligt sätt. För Sverige skulle det vara bättre som helhet att kapitalet placerades där det gör störst nytta, än att det höjer priser på skattefria tillgångar som konst, antikviteter och Nasdaq aktier.
Om förmögenhetsskatten togs bort skulle mindre kapital fly
landet och mer kapitalavkastning beskattas inom landet. Likaså skulle Sveriges värsta självpåtagna hinder försvinna, men det måste till mera för att få ett ökat svenskt ägande. Det krävs också lägre skatt på inkomst av kapital.
Regeringen fokuserar gärna på bolagsskatten. Det blev ju en konkurrenskraftig sänkning av den vid skattereformen 1990. I nuläget finns tecken på att en ytterligare sänkning till 25 procent är på gång. Det är bra, men problemet är inte bolagsskatterna, det är ägarskatterna. (I nuvarande situation beskattas svenska ägare hårdare än utländska.) Om ägarskatterna sänktes skulle kronan stärkas enligt trovärdiga bedömare. Sänkt kapitalinkomstskatt skulle medföra sänkta ränte och förlustavdrag, och den statsfinansiella kostnaden skulle bli försumbar.
Det är också angeläget att ändra de särskilda skattereglerna för
fåmansföretag. Det bör vara så att den som satsar och riskerar hela sin familjeekonomi för att starta ett företag, får tillbaka lite av det som används som riskkapital.
Vill man stoppa företagsflytten måste det till påtagliga åtgärder och skattesänkningar. Mycket i skattereformen 1990 visade att man var på rätt väg.


KJELL G WESTMAN
FOLKPARTIET

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons