Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel väg att sänka kraven för den som vill blir polis – höj lönen i stället

/
  • Sänk inte kraven för den som vill bli polis – höj lönen i stället, skriver insändarskribenten.

Annons

Polismyndigheten har för avsikt att sänka begåvningskraven för blivande poliser. Förut var minst en fyra på en niogradig skala acceptabelt. Nu sätter man ner gränsen till tre för att fylla intagningskvoten.

Det har konstaterats tidigare att en normalbegåvad sökande hamnat mellan fyra och sex. Polisen devalverar således begåvningskraven med nästan tio procent.

Polisen har svävat på orsaken till de minskade kraven men ett av skälen torde vara att man särskilt välkommnar sökanden med utländsk bakgrund.

■■ För fler insändare, klicka här.

För poliskåren, alltså inte polisbyråkraterna, tolkar nyordningen med stor förundran. Felet med den uppkomna polisbristen ligger i huvudsak på löneläget och inte för höga begåvningskrav och därmed bidrar polisen till den tudelning av samhället som pågår.

Nu får humorister och revymakare ytterligare stoft till sitt förfogande. De mindre begåvade konstaplarna Kling och Klang har fått ett verkligt ansikte och efterföljare. Det har länge varit tyst om dem, men förmodligen har de nu hamnat i beslutsfunktioner på Rikspolisstyrelsen efter senaste (katastrofala) omorganiseringen där mycket gått snett. Huvaligen!

Karl Nilsson

Före detta polis

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons