Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel peka ut äldre som en enda stor kostnad – pensionärer har ju betalat skatt hela sitt liv

/
  • Äldre pekas orättvist och osakligt ut som en enda stor kostnad, trots att pensionärer har betalat skatt och moms på allt som kan beskattas under sitt yrkesverksamma liv, påpekar insändarskribenten.

Annons

Angående ”Ingen ny simhall eller ishall – men 100 miljoner till broar och kajer”, ÖA 2 juni.

Kommunalrådet Glenn Nordlund fällde en svårsmält kommentar i ÖA, 3 juni.

Citat: ”Vi som landet i övrigt får en allt äldre befolkning som allt färre ska försörja. Det viktiga nu är att se till att de människor som flyttat hit stannar här. Kom ihåg att utan dem hade vi haft en befolkningsminskning.”

Glenn Nordlund, det går att förklara politiska prioriteringar. Avgifter har betalats in av nuvarande pensionärer till Pensionssystemet, flertalet är självförsörjande.

40-talister som åldersgrupp har betalat mest skatt till utbyggnad av välfärds-Sverige. När valutan släpptes fri (1986) och pensionssparandet blev en del av en global finansmarknad tömdes en AP-fond (1987) på grund av fastighetsspekulationer i London. Efter spekulationer mot svenska kronan hösten 1992 tömdes en andra AP-fond, om 258 miljarder, för att rädda banker!

En politisk åsiktskör, även S-politiker, påstår i debatten numera att det är en myt! Man baxnar när sådan okunskap torgförs. Sunt förnuft säger att när det saknas en global president och en global riksdag, styr den globala finansmarknaden och det på ett oförutsägbart sätt.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sverige har tagit emot kvotflyktingar och invandrare sedan 1980-talet vilket i höstas kulminerade med 160 000 asylsökande. Eventuella farhågor hos fastboende har tabubelagts med motiveringen man ska inte ställa grupper mot varandra.

Men att uttrycka sig så respektlöst om gruppen pensionärer, som Glenn Nordlund gör, tycks vara helt okej.

Äldre pekas ut som en enda stor kostnad. Pensionärer har betalat skatt och moms på allt som kan beskattas under sitt yrkesverksamma liv. Vilka gentjänsterna blir från stat, landsting och kommun är höljt i dunkel att döma av nedskärningar i välfärdsystemen.

Sedan Premiepensionssystemet infördes 1998 förlorar varje pensionär inkomst när tillväxten i landet är låg. Börskraschen 2008 innebär en förlust för varje pensionär med 47 000 kronor.

Pensionärer betalar högre skatt på pension jämfört med anställda på löneinkomster. Svenska pensionärer jobbar längst med har lägst pensioner inom EU, enligt en OECD-rapport.

Politiker insåg 1998 att på en global finansmarknad är det bäst se om sitt hus vad ekonomin beträffar och införde ett eget pensionssystem med inkomstgaranti. Rätt många före detta politiker lyfter månadslöner före 65 år, som en fattigpensionär tvingas leva på ett helt år.

Fakta: Antal pensionärer med allmän pension uppgår i januari 2016 till 2,1 miljoner, exklusive äldreförsörjning (Pensionsmyndigheten). Antal personer som tjänat in till Allmän pension i Sverige uppgår i mars 2015 till sju miljoner (Pensionsmyndigheten). Antal personer i Sverige 31 mars 2016 uppgår till 9 875 378, en ökning med 1,10 procent sedan motsvarande period förra året (SCB).

Glenn Nordlund säger: ”Vi som landet i övrigt får en allt äldre befolkning som allt färre ska försörja”. Underlaget i befolkningsökningen ska alltså inte bidra till försörjningen?

Eva Gidlund

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons