Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att ta bort kostnadsskydd

Annons
Fel att ta bort kostnadsskydd

Regeringen gjorde helt fel som avlägsnade kostnadsskyddet för bantningsmedlet Xenical.

Att dra in bevisligen verksamma mediciner är också en klassfråga samt en viljeyttring från den nu sittande högerorienterade regeringen med Göran Persson i spetsen.

Den som lever under små omständigheter och de lönearbetande har helt enkelt inte råd med medicinen och får vagga fram medan de välsituerade som ekonomiskt hålls under armarna kan visa upp en slank och attraktiv kropp. Det vackra folket.

Det är lika dumt som aningslöst att tro att ett ökat stöd på idrott och träning och mer gymnastik i skolan skulle lösa problemet med övervikt. Övervikten är en mycket mer komplicerad fråga med starka både fysiska och psykiska inslag.

Det är inte heller så enkelt att "bara" sluta äta. Samhället måste ställa upp med ett batteri åtgärder där medicin som Xenical är ett, men ett mycket väsentligt, inslag. Åtgärder som hälsohem, egen bantning, med mera, ger för det mesta bara en kortare tids resultat.

Den bästa åtgärden hittills är Viktväktarna, även om återfallsprocenten är relativt stor, men inte lika hög som behandling på olika hem och kurer.

Övervikt som inte behandlas lämnar också fältet fritt för lycksökare och charlataner, något som inte tycks bekymra de hälsovårdande myndigheterna.

För att bekämpa övervikt måste alla medel tas till som kostråd och, vilket är mycket viktigt, uppföljning av en dietist/stödjare samt den medicinering som finns.

Även för den som inte orkar med att banta i övrigt är medicinen värdefull då den i alla fall hjälper till att hålla vikten nere. Medicinen är också ett psykiskt stöd för de drabbade då de känner att de har en åkomma som man måste medicinera mot.

Att utestänga de medellösa från den medicinska hjälp som finns är på gränsen till kriminellt och visar, som nämnts, ytterst på vilka gunstlingar regeringen har.

Sylfida

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons