Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten är en bra skatt

Annons
Fastighetsskatten är en bra skatt

Skallet från höger kan vara en bidragande orsak till villa-ägarnas pöbelfasoner vid demonstrationen mot villaskatten.

De borgerliga partiernas förslag, inte mindre än fyra, utmynnar i tre fall om att den slopas och i centerns fall att den kvarstår, men att uttag sker i en modifierad form.

Villaskatten har i ett flertal fall ändrats, men flertalet villaägare är för den skull inte nöjda. Det gäller framför allt i överhettade storstadsområden, där marknaden trissat upp villapriserna och skapat skyhöga taxeringsvärden.

Kristdemokraterna vill för sin del införa en kommunal avgift på 2600 kronor som kompensation för vägunderhåll och dylikt, något som knappast skulle glädja villaägarna i glesbygd som kanske finge betala 1000 kronor mera än vad de betalar i dag i fastighetsskatt.

Samma parti föreslår också att reavinstskatten höjs till högst 30 procent, något som i så fall kunde drabba kommande generationer; knappast något rättvisesystem.

Den som hyr sin bostad anser nog att villaskatten kvarstår då den i likhet med hyresgästen motsvarar en del av kostnaden för villaägarens boende.

Fastighetsskatten är en bra skatt som även ekonomer sympatiserar med, men de ger sig av naturliga skäl inte in i den politiska debatten.

Men ingen ska väl behöva gå från gård och grund, drabbade av stora pålagor och därför bör fastighetsskatten reformeras, där så är behövligt för ett få rimliga proportioner.

Till sist:

Hur ska de tre borgerliga partierna finansiera sin tänkta reform?

Därom nämns intet i deras vårbudget.

Mr Rebello

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons