Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farsoten aids fortsätter att öka

Annons
Farsoten aids fortsätter att öka

Inför Världsaidsdagen den 1 december:

På lördag firas Världsaidsdagen över hela världen. För oss här i Sverige har frågan om hiv/aids kommit lite i skymundan de senaste åren. Många tycker inte att det är så stort hot längre. I en undersökning som nyligen genomfördes i Europa sa många ungdomar att de inte längre ser hiv/aids som ett problem.

Men faktum är att vår tids största farsot ökar lavinartat i Afrika, Asien och numera även i Öst- och Centraleuropa.

Inte heller vi i Sverige kan slå oss till ro. Nu måste världens länder ta ett gemensamt ansvar för att hjälpa redan drabbade människor och ge stöd till förebyggande insatser där man informerar om hur man kan skydda sig och hindra att smittan sprids.

I juni i år hölls en aidskonferens i New York där representanter från i stort sett alla världens stater deltog. Deltagarna lovade att avsätta 7-10 miljarder till förebyggande insatser av olika slag. Men i och med terroristattacken mot Word Trade Center och Pentagon vändes allt upp och ned. Världen fick plötsligt andra prioriteringar.

Barntoppmötet i FN skulle ha hållits i september men har nu skjutits fram till nästa år. Där skulle man bland annat ha diskuterat insatser för de miljontals barn och unga som drabbats av hiv/aids, framför allt i Afrika.

I dag har cirka 40 miljoner människor hiv/aids. 2001 smittades 5 miljoner människor och en tredjedel av dem är barn och ungdomar mellan 15-24 år. 800 000 är barn som ännu inte fyllt 15 år. Antalet afrikanska barn som har förlorat en eller bägge föräldrarna i aids är nu över 12 miljoner och FNs samordningsorgan för aidsbekämpning, UNAIDS, fruktar att den siffran kommer att fördubblas under det närmaste årtiondet. Problemet kräver kraftfulla satsningar på alla nivåer; från regeringar, FN, företag, enskilda organisationer till privatpersoner.

Med pengar i ryggen kan organisationer som Unicef, FNs Barnfond, göra påtagliga insatser för de barn och ungdomar som drabbats av hiv/aidsepidemin. Unicef prioriterar förebyggande informationsspridning gentemot ungdomar. Ett exempel är information via den kommersiella radiostationen Capitol Radio i Uganda som når 10 000 unga med budskap om hur man ska undvika hiv/aids.

Unicef arbetar också med speciella insatser för gravida kvinnor för att hindra att smittan överförs från mamma till barn samt att lindra effekterna för barn som är sjuka eller blivit föräldralösa pga aids.

Trots de löften som gavs vid aidskonferensen i New York kvarstår bristen på resurser för att fortsätta kampen mot hiv/aids. Vi vill uppmana alla i Härnösand att hålla frågan levande och bidra ekonomiskt till arbetet.

Gå in på Svenska Unicefs hemsida; www.unicef.se. Där kan man både ge pengar och läsa mer om hiv/aids. Man kan också sätta in bidrag till Unicefs arbete mot hiv/aids direkt på pg 90 20 01 - 7.

Carina Almgren

Härnösands FN-förening och Unicef-grupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons