Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre barn i förskolegrupperna

Det är för sent att sätta in resurser i skolan när elevernas resultat sjunker. Resurserna ska sättas in i förskolan.

Annons

Förskolan ska enligt Lpfö, Läroplan för förskolan, lägga grunden till ett livslångt lärande. För att kunna ta till sig den kunskap som förskola och skola erbjuder måste barnen finna ett lugn.

Det är viktigt att barnen får tid att reflektera över sitt lärande tillsammans med vuxna och andra barn. Det är också viktigt att de kan känna trygghet i gruppen och få de viktiga verktyg som behövs för sin sociala kompetens. Det här kräver färre barn i grupperna!

Det är för sent att sätta in resurser i skolan när elevernas resultat sjunker. Resurserna ska sättas in i förskolan. För att barnen ska kunna uppnå goda resultat skolgången igenom måste förskolan, tillsammans med föräldrarna, få en chans att lägga den grund som behövs. Det här kräver färre barn i grupperna!

Vi ska vara stolta över svensk förskoleverksamhet, men vi ska inte slå oss för bröstet och luta oss tillbaka. Det finns mycket att utveckla. Forskning visar att barn som vistas dagligen i stora barngrupper löper en ökad risk att utveckla stressymptom.

Små barn behöver nära kontakt med vuxna. Att få sitta i knä och bli lyssnad på. Det gynnar både inlärning och barnets självständiga utveckling.

Vi måste sträva efter att barngrupperna ska bli mindre, inte bara i skolan utan även i förskolan!

Eva Lygdman (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons