Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nyårslöfte i Mandelas anda

/

Annons

Vi står inför ett nytt år som för många av oss innebär att vi ger nyårslöften. Tänk om årets nyårslöfte fick präglas av Nelson Mandelas livsverk och påverka förhållanden för andra människor.

Det skulle kunna vara att vi på den skola vi går på eller på vår arbetsplats, bestämmer oss för att ta ett personligt ansvar och agerar när någon mobbas. I skolan kan det innebära att man förlorar några kompisar. I arbetslivet kan den som reagerar på kränkande särbehandling få en försämrad löneutveckling, då även chefer mobbar numera.

Nelson Mandela skapade nationell enighet över alla rasgränser i Sydafrika, där alla räknas och ges plats, svarta som vita som asiater. Med andra ord demokrati. Det lyckades han med genom att förändra attityderna. Ett nyårslöfte i Mandelas anda, skulle kunna göra våra skolor och arbetsplatser till mobbningsfria miljöer men även andra sammanhang, där mobbningen visar sitt fula tryne.

Ett osynliggörande är också en form av mobbning. Alla har något att tillföra i en social gemenskap. En vis man lär ha sagt "Om du skrattar åt en annan människa, skrattar du åt Guds skapelseverk." Det kan vara något att ha i tankarna under det kommande året. I den värld som vi har fått att förvalta, kan vi alla göra skillnad.

Mona Lundin

Organisation mot mobbning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons