Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år kvar till valet – vässa profilen

Almedalsveckan och augusti månads partiledartal är avklarade. Nu börjar riksdagen sitt sista arbetsår inför valet 2014.

Annons

Trängseln i mitten på den politiska skalan är stor, och många efterlyser klarare alternativ. Trots en välskött ekonomi och låg arbetslöshet förlorade Arbeiderpartiet regeringsmakten i Norge efter åtta år bland annat för att många väljare upplevde skillnaderna mellan alternativen som små. Vi har i Norden på senare tid upplevt varvade perioder med borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Det skulle kunna tala för en socialdemokratisk statsminister i Sverige om ett år.

Norge kan bli först i Norden med att göra ett främlingsfientligt parti rumsrent i regeringsställning. I Sverige är moderaterna och en borgerlig regering redan nu beroende av stöd från Sverigedemokraterna för att undgå misstroendeförklaringar i riksdagen.

Det är naturligt att partierna går ut på egen hand med sina budskap. Ingen kan i dag säga vilken regeringskonstellation på vardera sidan som skulle bli aktuell efter valet. Det beror på valresultatet. Både Centerpartiet som uppträtt svagt under de senaste partiledarna och Kristdemokraterna riskerar att ramla ur riksdagen.

För Socialdemokraterna gäller det att inte förlora ännu en valkampanj, vilket partiet gjort i senaste valen. Förr vann partiet valspurter för att det i samarbete med facket var bra på att mobilisera och agitera ute bland människorna. S måste ha ett högt opinionsstöd senast i april-maj för att ha litet "fallhöjd" i själva valspurten.

S måste bli bättre på att i god tid före valdagen mobilsera sina väljare och sympatisörer. Det kräver i sin tur ett tydligt budskap, inte ett antal å ena sida-å andra sidan, och större självförtroende i agerandet för att få de egna entusiasmerade och aktivt med i politiska processen.

Moderaterna går till val på ett femte jobbskatteavdrag och skattesänkningar (som kostar 16 miljarder kronor) och med åtta procent arbetslöshet. Det går inte att få socialdemokratisk välfärd med moderat skattepolitik. Konflikten mellan välfärdspolitik och moderat skattepolitik är reell. S måste ta fight för en bättre skola, vård, omsorg, arbetsmarknadspolitik, en vettig a-kassa, få igång bostadsbyggandet, en vässad klimat- och miljöpolitik och återföra en regionalpolitik värd namnet.

De sammanlagda moderata skattesänkningarna uppgår till 130 miljarder kronor. Det har inneburit en nedrustning av välfärden samt ökade klyftor och orättvisor. Enligt Konjunkturinstitutet behöver cirka 80 miljarder tas tillbaka de närmaste åren, om ens 2013 års nivå på skola, vård och omsorg ska kunna bibehållas. Skattediskussionen ska inte föras fristående utan kopplas till behovet av resurstillskott, som vi anser vara nödvändigt.

Socialdemokratin måste utgå från verkligheten och formulera de lösningar som krävs för att vinna nästa val. Och den måste åter våga sätta jämlikheten, solidariteten och de mångas rätt till arbete och egen försörjning främst i sin politik.

Robert Björkenwall

Gunnar Lassinantti

socialdemokratiska debattörer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons