Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelriktat om koldioxid – tveksamt att uppvärmningen varit bra

/

Annons

REPLIK. Svar till Sture Åström, "Miljöpartiet påläst men okunnigt – uppvärmningen har varit bra", Ordet fritt 2 juni.

Sture Åström anser att MP:s representanter är okunniga och har läst fel på informationen. Åström har kompletterat koldioxidkurvan med kurvor för de globala temperaturerna.

Åström erkänner att koldioxidhalten hela tiden har stigit. Detta tillsammans med de globala temperaturerna tycker han bevisar att koldioxiden INTE påverkar klimatet.

Åströms uppgift om att skördarna som enligt FAO ökat med 40 procent kanske inte gäller de länder som inte haft riktig nederbörd på några år.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sture Åström säger: Utsläppen varit BRA och uppvärmningen varit BRA (med stora bokstäver). Om uppvärmningen varit bra är väl tveksamt. I Sibirien släpper permafrosten och nu finns oro om metanutsläpp som väntas. När ismassorna smälter så reflekteras inte solljuset utan land och vatten absorberar solenergin. Ökande mängder av koldioxid och metan och vattenånga gör jordytan varmare. Man talar om drivhuseffekten.

Det har alltså rått en värmebalans men trögheten gör att det tar tid att återfå jämvikten. När världens högsta ledare träffas för att komma överens om begränsning av utsläpp av växthusgaser så tycker Sture Åström att utsläpp och uppvärmning varit BRA. Osökt erinrar jag mig en historia om en man i en bil på E4. Från bilradion kom då ett meddelande: ”En bil som kör mot enkelriktningen, kör försiktigt!” Mannen håller ratten hårt och väser: ”Det är ju för f-n flera stycken!”

Martin Lind

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons