Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vit jul för barnens skull

/

Redan vid relativt måttlig berusning upplever barn att vuxna uppträder annorlunda än vanligt

Annons

Så närmar vi oss julen, och jag önskar alla barn en vit jul. För mig är det både en jul med snö, men framför allt, att barnen får möta nyktra vuxna under julen. När vi från IOGT-NTO:s sida under december jobbat med kampanjen Vit Jul, har vi glädjande nog mött många vuxna, som menar att det är en självklarhet att man avstår alkoholen för barnens skull. Naturligtvis finns det även andra reaktioner, som menar att en jul utan alkohol är väl ingen riktig jul.

En kunskap som jag hoppas många vuxna har, är att många barn reagerar negativt när vuxna är alkoholpåverkade. Redan vid relativt måttlig berusning upplever barn att vuxna uppträder annorlunda än vanligt, och det skapar en oro hos barnen.

Läste en krönika av Hillevi Wahl, där hon ställer frågan "hur reagerar föräldrar om barnvakten skulle vara alkoholpåverkad, eller om personalen inom skola och barnomsorg är alkoholpåverkade?". Förmodligen skulle de flesta föräldrar reagera mycket kraftfullt, och det med all rätta.

Men samma föräldrar är beredda att ha ansvar för sina barn i ett berusat/alkoholpåverkat tillstånd. Var finns logiken?

Min förhoppning är att alla vuxna som skall fira julen tillsammans med barn, vare sig det är egna barn, barnbarn, släktingars eller goda vänners barn, funderar på hur man skall förhålla sig till alkoholen under julhelgen. För mig är det viktigt att alla är trygga i sitt eget beslut, vare sig man bestämmer sig för att fira en vit jul eller en jul med alkohol.

IOGT-NTO:s uppmaning är: avstå alkoholen julafton, juldagen och annandag jul. En vit jul för barnens skull.

Olle Häggström

IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons