Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vanlig dag i ett vanligt liv

Annons

Det är fredag morgon. Klockan är sju och klockradion sätter igång. P3:s nyheter sprakar fram i högtalarna. Byter kanal. P4, P2 och P1 nyheter överallt! Nej, men vänta! Där är ju Radio Rix, men jag hatar ju deras musik. Jag vill ha skön morgonmusik, som jag gillar. Det går inte. För i Sverige får nämligen inte vem som helst sända radio.

Efter att jag sett lite statlig morgon-TV ger jag mig iväg den kommunala skola som aldrig har passat mig. Jag fick aldrig chansen att välja, eftersom min kommun inte tycker om friskolor. Kommunen vet ju att jag tycker om att gå med tusentals andra elever i gamla slitna lokaler, och att läsa de ämnen som kommunen tycker att det är lämpligt att jag får välja mellan. Och självklart räknar jag matte bäst i klassrummet med alla andra.

För det står ju i betygskriterierna att jag måste sitta i klassrummet och räkna. Om jag fick räkna hemma, skulle jag säkert lära mig mer, och få bättre resultat på proven och ett högre betyg. Men, nej, nej, jag ska vackert sitta där och få ett sämre betyg än vad jag egentligen skulle kunna få.

Äntligen! Skoldagen är slut! Det är helg! Middag med familjen.
Kött, potatis, bearnaisesås och ett glas vin. Ha! Trodde vi.
Systembolaget har stängt, och eftersom vi inte klarar av att köpa alkohol utan statens kontroll, kan vi ju inte köpa en flaska vin på mataffären. Det får väl gå lika bra med vatten.

Nu är det dags för bio! Jag använder mitt kommunalt subventionerade busskort och åker in till stan igen. Ser en bra, dyr och av staten censurerad film. Dessutom passar jag på att betala lite skatt också. Filmen var bra. Undrar hur den skulle ha sett ut i originalversion?

Nu går jag vidare ut på krogen. Nej, men oj, här säljer de alkohol!
Och till och med jag får köpa. Trots att jag bara har varit myndig i ett år. Vi har jättekul. Här skulle jag kunna stanna. Men varför skulle jag behöva vara ute och ha kul hela natten? Det vill inte staten att jag ska. Klockan är ju tre. Nu ska människor sova. Så ut med oss från krogen, trots att vi har så kul. Jaja, då är det väl bara att åka hem då.
På bussen slår det mig. Om jag hade fått bestämma över mitt liv, hur skulle den här dagen ha sett ut då? Jag kommer fram till att den absolut inte hade sett ut så här i alla fall. Jag lägger mig och somnar till en skiva som i alla fall jag har valt. Helt själv.

Människan föds fri. I ett samhälle där man inte kan ta ett steg utan att staten sätter gränser och regler, blir människan till en liten obetydlig del i ett stort system som hon inte har någon kontroll över. Ge tillbaka makten över människors liv till dem som vet hur de bäst sköts, de själva. Jag vet bäst!

MARKUS FRIBERG
2:E VICE ORDFÖRANDE
MUF VÄSTERNORRLAND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons