Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skola som passar vissa

Den obligatoriska skolan behöver förbättras, men lösningen är inte att lägga ner fler praktiska delar av skolan, skriver en tidigare elev.

Annons

Efter att ha läst insändaren Skolan i Kramfors blöder i TÅ 5/2 känner jag bara "stopp".

Visst, vi behöver en bättre skola än vad den är just nu, i dagens samhälle. Vi behöver mer resurser och fler utbildade lärare. Den obligatoriska skolan behöver förbättras, men lösningen är inte att lägga ner fler praktiska delar av skolan. Det är skandal att man väljer att lägga ner mer av den praktiska delen för att endast fokusera på de teoretiska då de praktiska kan var det som så många faktiskt behöver.

Jag gick i våras ut gymnasielinjen Hälsa, idrott och ledarskap på Ådalsskolan och den valde jag just för att det ingår väldigt många praktiska delar. Det är inte bara jag utan väldigt många andra barn och ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter/koncentrationssvårigheter etcetera som faktiskt behöver den praktiska delen. De möjliggör för de som behöver få komma undan ifrån allt och bara kunna slappna av en stund, samla nya krafter för att sedan ta nya tag på de teoretiska lektionerna.

Jag har ingen av de ovanstående nerskrivet på papper, men jag är inget ljushuvud när det gäller att plugga, så just den praktiska delen har hjälpt mig väldigt mycket genom alla år, stor som liten.

Jag tycker att det är fel att se nerläggning av hockey- och tennisgymnasiet som en utväg, ett ställe att spara pengar. Det är ungdomar runt om i hela landet som söker sig till Kramfors för att gå just de utbildningarna, för de är två av de bästa i landet. Den ger väldigt mycket och lockar dessutom många utanför skolan att delta i sportevenemang, likaväl på Latbergshallen som nere på IP.

För att skolan någonsin ska kunna bli bättre, en plats som unga faktiskt vill gå till varje dag så behöver vi unga, vi i skolåldern, säga vad vi tycker och tänker. Vad som är fel och inte fungerar och hur man kan göra det bättre.

Skolan ska vara en plats för alla, man ska kunna hitta en linje som man vill gå i tre år. Och jag vet att det finns de som inte kan välja sitt första eller andra handsval, då den inriktningen är nerlagd när de kommit upp i den åldern att de får välja. Är det så vi vill ha det? En skola som passar vissa?

Malvina 19

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons