Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skam för Sverige - fler borde få rätt ersättning

/

Annons

I Aktuellt, tisdag 17 maj, togs problematiken runt ersättning till vanvårdade barn upp.

Det gäller barn som har omhändertagits och vistades på barnhem/fosterhem. Vid upprättelseceremonin 21 november 2011 som skedde med pompa och ståt, väcktes förväntningar att rättvisa skulle skipas. Per Westerberg sade vid detta tillfälle att det var en skam för Sverige och de drabbade skulle ges upprättelse. De drabbade skulle få en ersättning. Det avsattes en miljard till detta. En halv miljard har utbetalats.

■■ För fler insändare, klicka här.

I debatten 17 maj mellan Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister och Per Asp, ordförande för samhällets styvbarn, visade det sig att av nästan 5 000 ansökningar om ersättning på 250 000 kronor har 54 procent fått avslag.

Det finns många frågetecken runt hanteringen av rätt till ersättning. Det kan inte överklagas, det gäller händelser mellan 1920 och 1980. I debatten framkom att ministern inte ville svara på exempel av avslag. I ett fall, en kvinna som hade blivit våldtagen hos fostermamman från när hon var fyra år tills hon var 14 år. Det saknades ett dokument av kommunen att hon var placerad i familjen, det fanns dokument att hon hade omhändertagits. Ersättningsnämnden anser att hon har blivit våldtagen men beviljar inte ersättning på grund av att ett dokument saknas. Cyniskt, tycker jag.

Ett annat fall rör två män som bott på samma barnhem under samma period och upplevt samma övergrepp, varav den ena får ersättning beviljad och den andra får avslag. Mannen som fick avslag beskriver det som ett nytt övergrepp.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Det är omöjligt för mig att veta vilka av de 54 procent som fick avslag som ska ha rätt till ersättning. Dock vågar jag påstå att ersättningsnämnden har en cynisk och oproffsig attityd. I motivering till vissa avslag sägs det att flickor som var i ung ålder (6-9 år) inte har tagit något skadan av våldtäkten. Jag trodde att vi i Sverige lever i ett upplyst land med ett av de hårdaste sexköpslagar, men tydligen inte med den hårdaste synen på följden av våldtäkt på unga människor, åtminstone inte hos ersättningsnämnden.

Som jag ser det kan man inte få upprättelse genom att det betalas ut en summa pengar. Erkännande att man ha blivit utsatt för hemskheter som leder till, som man valde i Sverige, att betala 250 000 kronor, kan vara ett erkännande av staten att fel har begåtts. Uteblivande av ersättning blir ett nytt övergrepp.

Jan Bos

Älandsbro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons