Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En politik för patientens bästa

/

Annhild Eriksson (16/12) anser att landstinget borde riva upp beslutet om flytten av canceroperationer från Sollefteå. Jag har stor förståelse för oron hos den som på allvar tror att Sollefteå sjukhus är hotat.

Annons

Likväl känns det sorgligt att engagerade, empatiska människor demonstrerar för att värna om sådant som faktiskt inte är hotat men samtidigt hotar just det som vi alla borde värna om. Nämligen alla patienters rätt till bästa möjliga vård, för planen från RCC handlar om vårdkvalitet. Den spar inga pengar, den kostar inga pengar, men den förbättrar vården för patienter med cancer.

RCC:s plan för norra regionen skrevs utifrån en omfattande konsekvensutredning där alla sjukhuskliniker som bedrev någon form av cancervård, deltog. Också kirurgkliniken i Sollefteå var med. För Sollefteås del handlade den föreslagna förändringen om en minskning med i genomsnitt 35 operationer per år (2008 – 2011). Utredningen, sammanställd av läkarna själva, blev ett 41 sidor tjockt dokument med genomgång av alla cancerdiagnoser och med uppräkning av alla tänkbara konsekvenser av de föreslagna förändringarna. Det var det materialet som blev RCC-planen. Planen beskrev också på vilka områden professionen från de olika sjukhusen sedan hade fått kompromissa och hur.

En sak som verkar vara föga känt är att sjukhusen i Sollefteå och Sundsvall sedan länge har ett välfungerande samarbete. När därför Annhild Eriksson undrar hur det ska gå om ett barn efter en svår trafikolycka måste transporteras till Sundsvall, är svaret att så sker sedan år och dag. Alla svåra skador, hos barn som vuxna, behandlas i Sundsvall, där det finns ett särskilt centrum för svåra, komplicerade skador. Vid viss typ av skador går transporten ända upp till Umeå. Alla förlossningar från Sollefteåområdet som befaras bli komplicerade, sker i Sundsvall. I Sundsvall opereras sedan länge cancerpatienter från Sollefteå, bland annat alla med ändtarmscancer. All strålbehandling sker i Sundsvall, i enstaka fall i Umeå. Specialister från Sundsvalls sjukhus kommer regelbundet till Sollefteå som konsulter. Samarbetet handlar inte om det ena eller det andra sjukhusets intressen, samarbetet är till för patienterna.

Till slut tycks Annhild tro att det har funnits ett beslut om att bygga ytterligare två nya operationssalar i Sollefteå. Så är inte fallet. Visserligen har detta byggprojekt legat i investeringsplanen, men landstingsstyrelsen har aldrig fattat det avgörande beslutet att sätta igång byggnationen. Där prioriteras nu de gamla operationssalarna i Sundsvall, främst med hänsyn till ett föreläggande från brandskyddsmyndigheten.

Det är sjukvårdspolitikens uppgift att värna om patienten. Får vi besked från medicinsk expertis att patienter bör beredas bättre vård eller får vi besked från brandskydds- eller annan myndighet att det föreligger säkerhetsrisker, ska vi lyssna och handla.

Jacomina Beertema (M)

Sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons