Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En inkomstskatt som CUF gärna skulle se försvann

Böhlenius verkar tro att kvalitet och mängden pengar som satsas på ett visst område ovillkorligen hör ihop. Så är inte fallet.

Annons

Svar till Martin Böhlenius på Allehanda.se 8/1. Det är nu länge sedan den svenska arbetarrörelsen slutade sjunga versen i Internationalen som handlade om att arbetarklassen under skatter dignar ner. Det märks när Martin Böhlenius, IF Metall Höga Kusten, skriver insändare om att arbetsgivaravgiften är en del av arbetstagarens lön.

Visst är det så att två tredjedelar av arbetsgivaravgiften går direkt till trygghetssystemen som bland annat hanterar sjukskrivning, föräldraledighet och pension – men en tredjedel består av en så kallad allmän löneavgift som faktiskt inte alls är en avgift, eftersom den inte går till något specifikt trygghetssystem utan rakt ner i den stora skattekistan som staten har att spendera som den vill. Det är helt enkelt en statlig inkomstskatt som alla betalar oavsett hur mycket de tjänar – en statlig inkomstskatt som vi i CUF gärna skulle se försvann, så att löntagarna själva får en större frihet att göra som de vill med sina egna pengar.

Böhlenius verkar också tro att kvalitet och mängden pengar som satsas på ett visst område ovillkorligen hör ihop. Så är inte fallet. Stabila och fungerande socialförsäkringssystem bygger i första hand på att så många som har möjlighet faktiskt får en chans att få ett jobb, och skolan, som han vill satsa mer pengar på, har sett ett stadigt ökande resursinflöde allt medan resultaten har fallit. Det står klart att det inte är mer pengar som behövs där, det är en bättre organisation där elever inte bara befinner sig i skolbyggnaden utan faktiskt får tillägna sig den kunskap de har rätt till. Exempelvis hur man googlar arbetsgivaravgiftens sammansättning, eller hur Internationalen lät när Pottier skrev den. Det är inte alltid som arbetarrörelsen har förespråkat mer statlig kontroll över arbetarnas medel.

Hanna Wagenius

Förbundsordförande

Centerpartiets Ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons