Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna bortglömda i skolan

Annons
Eleverna bortglömda i skolan

Har under senare tid konstaterat att man lägger mer och mer ansvar på barnen i vår grundskola. När man kommer upp i högstadiet skall man själv känna ett så stort ansvar att man självmant letar upp en sal. Och där ska man kunna läsa de ämnen som man känner att man behöver mer kunskap i.

Detta kallas handledning, och det är många lektioner det gäller. Men det behöver nödvändigtvis inte vara en behörig lärare i det ämne man behöver extra kunskap i. Eller det kan vara ett klassrum med många olika elevers behov. Vilket måste vara frustrerande både för den elev som behöver hjälp men också för den handledare (lärare?) som sitter i klassrummet.

Bildläraren kanske sitter på just den timme när eleven som behöver hjälp med mattefrågorna har sin handledning. Då tror jag inte att någon av dem känner sig helt nöjd. Är det inte meningen att eleverna skall lära sig att hjälp och kunskap, det är något jag kan kräva som elev? För mig som vuxen känns situationen bisarr.

Och vad är det som säger att eleverna är så väl medvetna att de går på den handledning som de troligen skulle vara i behov av? Vem kollar upp innan det är för sent?

Det klagas på att eleverna inte går ut med godkända betyg ur grundskolan, men är det så konstigt när det verkar som om de vore bortglömda i dagens skola. Besparingar verkar vara det enda som gäller inom skolorna överhuvudtaget just nu. Vem har då tid att ta tag i alla svåra frågor?

Och vem lär barnen vad som är rätt och fel, var finns respekten för lärare, kompisar, föräldrar?

Är inte det också något som kommit bort i dagen skola? Måste man som förälder oroa sig för att skolan inte fyller den uppgift som den är menad att ha? När lärare inte törs sätta gränser för våra barn, när de egentligen ser att det är just det barnen söker?

Och är verkligen skolorna anpassade för att fungera med denna skolform?

Känner att många skolor skulle behöva kolla över sina utlärningsmetoder.

Sätt upp bättre riktlinjer och följ dem, backa inte för minsta lilla konflikt. Ibland måste man visa att man som vuxen vet vad som gäller.

Allt är inte en dans på rosor, men vad då, sånt är livet. Även barn växer upp, vill vi då att de gått ut skolan med så snedvridna värderingar? Visst, även vi som föräldrar får ta ansvar. Men ska man som förälder behöva känna en oro för att barnen inte kommer att få den kunskap de så väl behöver i dagens samhälle?

Känner att många föräldrar troligen går omkring och tror att skolan fungerar ypperligt, för vem vill väl se mörka orosmoln på himlen? Ingen, troligen. Men snälla föräldrar, vakna upp ni också innan det är för sent att göra något. Tillsammans kanske vi kan påverka.

Och ni som har makt att påverka skolan och dess prioriteringar av pengar, gör något så att man som förälder kan koppla bort oron för vårt framtida "kapital" - barnen.

Skall vi verkligen behöva känna denna oro angående våra barns utbildning?

Och vi vet att fler med oss känner så.

Några föräldrar i Junsele: Laila, Marie och Mikael

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons