Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eberstein och Strömqvist är ute på villovägar

När Eberstein och Strömqvist säger att Alliansens största jobbsatsning inför nästa år är återgången till tidigare avgiftsnivåer i a-kassan, kan det bara bero på okunskap eller försök att vilseleda väljarna.

Annons

Replik till Susanne Eberstein och Elisabet Strömqvist på Allehanda.se 19/10. Alliansens skattereformer har skapat cirka 100 000 nya jobb enligt oberoende experter. Det recept Susanne Eberstein och Elisabet Strömqvist kritiserar verkar alltså ha format en ganska välsmakande kaka. Eberstein och Strömqvist är med andra ord på villovägar när de påstår att Nya Moderaternas politik inte har lett till fler jobb.

Alliansregeringens jobbsatsningar under kommande år handlar om att stödja tillväxt och sysselsättning (20 miljarder kronor), nya och bredare vägar in i arbetslivet för unga (3,1 miljarder kronor), underlätta för långtidsarbetslösa att komma i arbete (2,2 miljarder kronor) och strukturreformer för en förbättrad integration och en flexibel och trygg arbetsmarknad. Mer detaljerad information om varje konkret förslag finns att läsa på regeringens hemsida.

När Susanne Eberstein och Elisabet Strömqvist säger att Alliansens största jobbsatsning inför nästa år är återgången till tidigare avgiftsnivåer i a-kassan, kan det bara bero på okunskap eller försök att vilseleda väljarna. Oavsett vilket är det oroväckande och det är inte för inte som vi undrar hur mycket Eberstein och Strömqvist är villiga att tänja på sanningen. Det är nästan lögnaktigt hur de framställer Alliansregeringen som orsak till de sjunkande skolresultaten, när skolresultaten har sjunkit de senaste tjugo åren.

Eberstein och Strömqvist är inte förtjusta i siffror och det kanske inte är så konstigt eftersom att siffrorna slår hål på deras tomma löften. Beroende på vilka av oppositionspartiernas förslag som kommer att vara tongivande i ett eventuellt rödgrönt regeringsalternativ, skulle deras samlade politik leda till mellan 60 000 och 90 000 färre jobb och 30 till 70 miljarder kronor i höjda skatter. Eftersom att Socialdemokraternas politik beräknas leda till 77 800 färre jobb och Susanne Eberstein och Elisabet Strömqvist är socialdemokrater var det naturligt att referera till just de beräkningarna (cirka 80 000 färre jobb).

Om man ska diskutera trovärdighet bör Eberstein och Strömqvist fråga sig om de framstår som trovärdiga när de lovar lägst arbetslöshet i EU – och behöver en halv miljon nya jobb – samtidigt som de företräder en politik som leder till färre jobb.

Lena Asplund (M) Riksdagsledamot Västernorrland

Per Wahlberg (M) Landstingsstyrelsens ordförande Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons