Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra sopor – billig arbetskraft

Syftet med det nya sophanteringssystemet är säkert gott, men utöver det utökade arbetet med att sortera alla sopor, får det dessutom följden av en våldsamt höjd taxa.

Annons

Nu damp den ned i brevlådan, en glatt kolorerad broschyr om ett "viktigt val" från Hemab. Broschyren handlar om att vi i Härnösand nu skall få den mest tidsutvecklade sophanteringen man kan hitta i Sverige. Det innebär att vi nu blir ålagda att minutiöst sortera alla våra sopor innan vi slänger dem.

Syftet med det nya systemet är med all säkerhet gott, men utöver det avsevärt utökade arbetet med att sortera alla våra sopor, får det dessutom den tveksamma följden av en våldsamt höjd taxa.

På sidan tre i den färgglada broschyren finner vi en rubrik med lydelsen: "Vad kostar det?" Följaktligen förväntar man sig då, som konsument, att bli upplyst om vad det kostar. Men...nej då!

Av någon förunderlig anledning, har man istället lyckats placera in en speciellt markerad men ändå intetsägande text med lydelsen: "...blir kostnaden densamma, oavsett om du väljer sorteringsalternativ ett eller två."

Syftet är kanske att dupera den ouppmärksamme läsaren? Det är väl ändå den totala kostnaden för konsumenten som är intressant och som vi förväntade oss att bli upplyst om?

Hur blir den då? Jo, kostnaden, ovanpå vårt nya merarbete med soporna, ökar från 1 863 kronor per år till 2 797,50 kronor per år vilket uttryckt i procent är en ökning med över 50 procent, eller med cirka 78 kronor i månaden mer i snitt.

Bland andra vi pensionärer förväntas välkomna denna ständigt upprepade ekonomiska "ättestupa", där den för alla andra med höjda löner och ersättningar har marknadsanpassats till rådande allmänna kostnadsutveckling.

Jag tänker då bland annat på det faktum att pensionen, åtminstone för min del, från och med januari 2014 redan har sänkts med 421 kronor i månaden.

SOL på Brännan 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons