Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Duktiga flickor ger mig andningssvårigheter"

/

Duktiga flickor. Jag hatar dem. De ska alltid vara så perfekta. Le och niga fast det inte finns något att vara glad över. De ska alltid behaga alla andra, vara alla till lags och tillfredsställa sina nära och även helt okända.

Annons

Aldrig kan de ställa sig på torget mitt i stan, släppa ut sin välkammade hästsvans och skrika för allt vad de orkar. Nej. Istället står de på stan i plisserade kjolar, med många kassar i handen, prata i telefon och ser så där äckligt nöjda ut. De har säkert hunnit med en sväng på biblioteket och ett sjukhusbesök för att krama om mormor också.

För att inte tala om deras utseende. Trots att regnet öser ner, lyckas mascaran sitta kvar och kinderna blir så där förföriskt rosaröda istället för att näsan ser ut som en kopia av Rudolfs. Dessa flickor är de som blommar fast än temperaturen står på 20 minusgrader. De är som om deras rötter går så mycket längre ner i marken att de hittar livskraft varje dag.

Dessa flickor kämpar och sliter hela tiden. Aldrig ligger de i soffan och kollar på skämsprogram. Aldrig sover de ut om mornarna. Aldrig skiter de i sista lektionen på fredagseftermiddagen. Aldrig äter de godis och chips. Att hoppa över ett träningspass finns inte med på världskartan. De ska alltid göra så mycket på så kort tid. Plugga, träna, hjälpa till, extrajobba, socialisera- allt för att vara den duktiga flickan.

Hur skulle samhället se ut utan dessa? Antagligen skulle pressen på alla andra att lyckas minskas. Men de där punkterna på klassrådsmötet skulle aldrig slutföras. Ingen skulle ta på sig att gå till rektorn. Ingen skulle vara ordförande i elevrådet. Ingen skulle anordna dessa trerättersmiddagar för sina vänner. Läraren skulle inte ha några elever som räcker upp handen.

Personen som alla litar på. De vet att just hon kommer fixa det. Lösa alla andras problem, hon skulle inte finnas där om inte duktiga flickor fanns.

Många kanske avundas dessa flickor. Många kanske äcklas av dessa flickor. Dessa flickor är så mycket, de vill så mycket. Deras ambitioner är inte längre att bara vara lycklig. Nej deras ambitioner är att vara bäst. På allt. Få de finaste betygen, ha den snyggaste kroppen, resa de längsta resorna, ha den största vänskapskretsen, få flest efterfrågningar till balen, komma in på handelshögskolan, hitta den snyggaste mannen, tjäna sina egna pengar, hamna i tidningen, vinna fredspriset, äta lunch med Barack Obama och få en perfekt familj med en dotter som föds in att agera på precis samma vis. Allt detta, i en och samma kropp.

Duktiga flickor får mig att rysa. Jag kan inte slappna av i deras närvaro. De ger mig andningssvårigheter. Jag vill bara krama om dem och säga ni duger, slappna av i axlarna och skit i omvärlden för ett tag. Dessa flickor är omänskliga. Dessa flickor är som maskiner. De bara går och går. Som robotar.

Dessa flickor är precis som jag.

18-årig flicka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons