Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomati bättre än bomber

Annons
Diplomati bättre än bomber

Svar till Majed Safaee:

Du anklagar Grön Ungdom för att driva en människofientlig poltik som stödjer terrorister och krigsförbrytare, när vi kritiserar bombningarna av Afghanistan. Du skrev bland annat att "om Grön Ungdom och Ung Vänster fick bestämma så skulle talibanerna fortfarande få förtrycka det afghanska folket", och att vi inte har några alternativa lösningar till bombningarna.

Inget kunde vara mer fel. Vi anser att det afghanska folket, där fem miljoner av dem lever i en svältkatastrof som du själv sa, knappast behöver bomber i den situation som de befinner sig i. Bomberna har tvingat hundratusentals på flykt och åtskilliga har dödats direkt av bomberna. Dessutom så kommer det att finnas kvar bomber i Afghanistan även efter det att bombningarna upphört. USA använder så kallade "klusterbomber", som lämnar kvar vad som kan liknas vid minor när de når marken. Afghanistan var redan ett minerat land, vad man behöver är knappast fler minor.

Vi i Grön Ungdom och miljöpartiet anser i stället att man skulle ha använt diplomatiska, ekonomiska och politiska medel i stället för militära. Det hade kanske tagit längre tid, men det hade nått samma mål utan att civila fått sätta livet till. Talibanernas styre var instabilt redan innan bombningarna. Jag tror inte att man då hade kunnat stå emot en fredlig världskoalition, utan känt sig tvingade till förhandlingar om bin Ladens utlämning.

MUF och moderaterna har hela tiden stått bakom bomberna mot Afghanistan. Bomber som dödat tusentals oskyldiga, och tvingat ännu fler på flykt. Vilka är det egentligen som driver en människofientlig politik? Jag vet i alla fall, att det är vi gröna som driver en människovänlig politik.

Henric Häggqvist

Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons