Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om sociala spelregler

Annons
Det handlar om sociala spelregler

Eftersom Lars Wiberg lägger ord i min mun ser jag mig tvungen att förtydliga mig i kepsdebatten.

Jag argumenterade inte för något lagligt förbud. Vad jag ville förklara var hur olika signaler uppfattas och att de tolkas minst lika påfallande som det talade ordet.

I sammanhanget vet jag att många uppfattar keps i matsalen som en signal att man inte anser maten och måltiden som så betydelsefull. Huruvida det synsättet är förståndigt eller inte låter jag vara osagt. Men jag tycker att vi skall lära våra elever om de sociala spelregler som en majoritet har, och när det gäller matbespisningen så kan vi erbjuda alternativet att inte äta.

Att en sak inte är förbjudet i lag betyder inte att det saknar betydelse, eller är lämpligt. Man kan mycket väl söka jobb iklädd keps, tuggandes tuggummi och med byxorna bakvänt om man så önskar. Men det har betydelse.

Sedan tror jag inte heller att kepsfrågan har något med gammalt klassförtryck att göra. Inte heller tror jag att det har med hårfärg eller ursprung att göra som Carlos Granada framför. Jag är själv invandrare ur arbetarklass.

Att sedan kalla mig för "självutnämnd tyckare" är väl lite magstarkt att tycka, Lars. Vem utnämnde dig?

Då det gäller debattregler tycker jag att det hör till god ton att inte insinuera att motparten förfäktar åsikter på det sätt som Lars gör.

Jag har inget emot sjalar eller turbaner utan tolkar det som ett religiöst eller kulturellt uttryck. Det kanske kommer en dag då alla svenskar förväntas bära keps och det betraktas som oartigt att vara utan. Men där är vi inte. Den dagen får vi undervisa om andra sociala spelregler.

Att sedan skriva: Janne Wiik mattelärare, som han kallar sig tolkar jag som att Lars försöker förlöjliga mig med sin undertext.

Det var Umeå universitet som utnämnde mig till adjunkt med gymnasiebehörighet i matematik och samhällskunskap, inte jag.

För övrigt bär en del av mina elever keps under lektionstid. Det var matsalen jag skrev om. Med detta är debatten avslutad från min sida.

Janne Wiik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons