Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det föränderliga samhället

Annons

Nästan dagligen läser vi i tidningen om visioner. Ena dagen en ny galleria på Storgatan och ett hälsohotell i Bäckfjärden, nästa dag storvulna byggnadsplaner på kajområdet, för att avlösas av en Arena i hamnen. Under fjolåret var det ett stort campingområde med strandhotell i båthamnsområdet.

Det är inget fel med visioner. Ett stillastående samhälle är ju ett bevis på tillbakagång. Men nu verkar det nästan som om förslagsställarna tävlar med varann om att få komma i tidningen med sina långt framskridna planer.

Låt oss tro att dessa planer har förankring i verkligheten och verkligen blir av. En galleria är väl okay och ganska lätt att förverkliga. I den skulle många nya affärer kunna etableras, konkurrera och skapa nya konkurser. Ingen landsbygd ska ju leva hädanefter. Där behövs inga butiker. De som måste flytta kan redan nu ställa sig i kön för en 500 000-kronors lägenhet på kajen.

På kajen ska dessa lyxlägenheter uppföras. Ingen sjöfart för all framtid, inga fartyg utmed kajerna. Jo, visst ska vi ha sjöfart, hjälper mig en optimistkollega; vi har ju Domsjökajen! Men då måste förstås Ö-viksfjärden fyllas igen för att få transportvägar till och från den kajen. På andra sidan susar tågen längs Botniabanan mot resecentrat nedanför Varvsberget. Det verkar bli en aning trångt i framtiden på den sidan av stan. Men trängsel skapar trivsel och
Ö-viksfjärdens blå vatten glömmer vi snart.

Till nästa dröm är steget heller inte stort; ett hälsohotell för 200-300 gäster. Lätt som en plätt; flygfältet i Gideå byggs ut för Boeingplan från Tyskland och serviceinrättningarna i stan blir både kvälls- och helgöppna. Arenan på Framnäskajen blir också toppen. En utfyllnad av fjärden, även på den sidan, ordnar vi långt före en ny dragning av E4:an. Arenan måste ses som en del i utvecklingen av det framtida Örnsköldsvik. Det finns heller inga tvivel om att inte projekten skulle kunna gå runt. Efter några konkurser brukar det gå väldigt bra.

Det finns ingenting som motsäger Örnsköldsvik som komplement till Umeå, eller tvärtom, så att Umeåborna flyttar hit och Botniapendlar till jobben i Umeå. Låt oss därför vara optimistiska till de beskrivna planerna. Inte vara bakåtsträvare med negativa förutsägelser.

GUNNAR FREDRIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons