Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inget fog att prata om hårdvinkling och lösryckta citat

Annons

Vårt reportage, Den andra våldtäkten, har fått enorm uppmärksamhet och engagerat hundratusentals människor. Programmets huvudsändning i onsdags sågs av 985 000 och hittills har nästan 300 000 sett det på SVT Play. Det har skrivits oräkneliga artiklar om händelserna och många av dom ansvariga har fått mycket kritik och rentav blivit hotade. Då är det vanligt att försvara sig med att skylla på budbäraren, det vill säga Uppdrag Granskning och våra arbetsmetoder.

Låt oss kort få berätta hur en del av arbetet gått till.

Prästen Lennart Kempe intervjuades i 17 minuter. Han fick väldigt öppna frågor, som ni även hör i reportaget. Vi avslutade intervjun med vår standardfråga: Är det något övrigt du vill tillägga?

Lennart Kempe hade alla möjligheter i världen att ta ställning för ”Linnea”, ”Jennifer” och alla andra utsatta flickor och kvinnor. Men han tog den inte.

När vi pratade med honom på telefon dagen innan sändningen och informerade om vad vi valt ut ur intervjun ångrade han ingenting av vad han sagt, än mindre hur han agerade på skolavslutningen.

Rektorn Inger Karlsson intervjuades i ungefär 45 minuter. Även hon fick öppna frågor. Vi är väldigt måna om att människor ska få sina bästa argument i det färdiga reportaget. Inte bara för att vi annars riskerar fällningar i granskningsnämnden utan för att vi är väldigt måna om vår trovärdighet.

Uppdrag Granskning lever högt på sin trovärdighet och vi skulle aldrig äventyra den genom att klippa sönder svar eller medvetet försöka få folk att framstå i sämre dager. På kort sikt kanske det skulle skapa mer uppseendeväckande reportage, men på lång sikt vore det förödande.

Anders Fager träffade vi för några veckor sedan då vi besökte Bjästaskolan. Då framhöll även han hur det viktigaste för skolan var att förhålla sig neutrala.

Ett år efter våldtäkten på toaletten, när både ”Oskar” och ”Linnea” för länge sedan lämnat skolan, så vidhåller skolledningen fortfarande sin hållning. Vilka signaler skickar det till eleverna?

När vi frågade Anders Fager om en intervju så upprepade han ännu en gång skolans neutrala hållning. Anders Fager var först tveksam till att ställa upp på en intervju och åkte sedan på en två veckor lång semester som var inplanerad sedan tidigare. Rektorn Inger Karlsson är dessutom den som faktiskt har det juridiska ansvaret att hantera kränkningarna på skolan vilket gjorde det naturligt att intervjua henne som ansvarig. Skolinspektionen har också kritiserat Bjästaskolan för det otydliga ledarskapet.

Carina Fager pratade vi med på telefon och det råder absolut ingen tvekan om hennes hållning och att hon och andra lärare fått tydliga instruktioner uppifrån att dom skulle förhålla sig neutrala. Även henne pratade vi med innan sändningen för att informera och fråga om möjligheten att göra en intervju om detta. Hon sa då att vi väl kunde använda det hon sagt på telefon tidigare och hade inget i sak att invända mot det vi valt ut.

Vi förstår att det kan vara en naturlig reflex att kritisera journalister i allmänhet och Uppdrag Granskning i synnerhet när man får sådan massiv kritik som dom ansvariga i Bjästa fått efter detta reportage. Men det finns verkligen inget fog för att prata om hårdvinkling och lösryckta citat. Alla medverkande har dessutom fått sina citat upplästa och satta i sitt sammanhang innan sändningen och inte haft något i sak att invända.

Vi hoppas att vårt reportage istället blir startpunkten på ett stort och viktigt arbete för att stärka flickors ställning i samhället och framförallt när dom utsatts för brott. Att skolan och kyrkan nu går vidare och arbetar med en mängd svåra frågor och att ungdomar och vuxna funderar en extra gång innan dom sprider rykten och istället bemödar sig med att kontrollera fakta noggrannare. Det gjorde vi.

Nicke Nordmark och Hasse Johansson

Reportrar Uppdrag Granskning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons