Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen ungdomsarbetslöshet

Den allmänna pensionen kommer fortsätta att sjunka och det är enbart genom tjänstepensioner som framtidens pensionärer kan komma upp i en pension kring 75 procent av slutlönen.

Annons

En underlig rubrik i en tid då alla talar om den stora arbetslösheten bland unga i Sverige? Men, inte ett dugg underlig jämfört med de slutsatser som har dragits av en utredning presenterad av Pensionsmyndigheten för en kort tid sedan. Pensionärer och 28-åringar har samma inkomst var budskapet! Det finns tre grader av lögn, lögn, förbannad dikt och statistik. Är undersökningen ett stort misslyckande, eller del i kampanjerna för att smutskasta pensionärerna?

Låt oss börja med vår egen rubrik. Eftersom åldersgruppen 19-28 år har en genomsnittlig disponibel inkomst, efter skatt, om cirka 10 000 kronor per månad så bör hela åldersgruppen vara nöjd? Naturligtvis inte!

I media har det framställts att den genomsnittlige pensionären har en disponibel inkomst efter skatt på 17 000 kronor per månad. Mer än en miljon svenska pensionärer skulle vara oerhört glada och överraskade, med en sådan disponibel inkomst efter skatt. Vilka är felen i de artiklar som publicerades med utredningen som bakgrund? Klassiska fel i statistisk bearbetning.

* I beräkningen har man tagit med åren 2006-2013. Finanskrisen började märkas 2008 och sedan dess har pensionerna i princip legat still. Med den sänkning på 2,7 procent som genomförs nästa år, kommer den allmänna pensionen att ligga på samma nivå som 2009. Det kommer inte lönerna att göra. Den allmänna pensionen har inte ökat sedan 2009. En utveckling som borde oroa alla.

* Man kallar fullt arbetande 65-åringar för pensionärer. Detta samtidigt som utredarens arbetsgivare, Pensionsmyndigheten, i sina orangea brev skriver till 50-åringar att på grund av en ökad medellivslängd beräknas du behöva arbeta till du blir 67 år och 8 månader gammal. Pensionärer blir vi när vi slutar arbeta och börjar lyfta vår pension, inte när vi fyller 65 år.

* I gruppen 65 år och uppåt har utredaren fört in individer med extrema pensioner, inkomster och kapitalinkomster. Bankdirektörer med pensioner som ligger över miljonen per månad, politiker på alla nivåer som inte ens berörs av det allmänna pensionssystemet.

* Genom att jämföra å ena sida arbetslösa ungdomar och å andra sidan arbetande överläkare blir de statistiska slutledningarna helt värdelösa i förhållande till den slutsats man marknadsför.

I följdartiklar görs ekonomiska analyser, baserade på sanningarna i huvudartikeln. Slutledningen är att pensionärernas inkomstutveckling ligger i takt med de arbetandes och att de äldre bara vill ha mer, på de ungas bekostnad. SPI Välfärden arbetar för att klargöra pensionssystemets konsekvenser, framförallt för kommande pensionärer, det vill säga de som är yngre. Vi vill inte ha är ett generationskrig, något vissa politiker och journalister verkar önska blåsa upp till. Under Almedalsveckan lyssnade vi till ett stort antal föreläsningar och seminarier kring pensionerna. Där framgick oron för de framtida pensionerna.

Den allmänna pensionen kommer fortsätta att sjunka och det är enbart genom tjänstepensioner som framtidens pensionärer kan komma upp i en pension kring 75 procent av slutlönen. Att Pensionsmyndigheten lånar sig åt ett arbete som leder fram till artiklar som nu presenterats är, om inte upprörande, så i alla fall häpnadsväckande.

Göran Dandelo

Partiledare SPI Välfärden

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons