Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs ett modern avtal för hästsporten

/

Det är ett allvarligt hot mot så väl barn och ungdomars fritidsaktiviteter som hästsporten och landsbygdens anläggningar.

Annons

Det avtal som ATG har för spel på trav och galopp i Sverige ligger till grund för en stor del av hela landets hästnäring. Det är därför vi har travbanor, ridskolor och utbildningar runt om i landet, även på mindre orter som Kramfors och Örnsköldsvik.

Varje vecka är oräkneliga tusental barn, ungdomar och föräldrar engagerade i hästsporten. Varje dag går drygt 30 000 personer till ett arbete som direkt eller indirekt är avhängt hästnäringen. ATG har en viktig roll i detta och har historiskt tagit ett stort ansvar för hela branschen.

Därför är det av högsta vikt att säkra ett nytt avtal där ATG kan konkurrera mot internationella spelbolag på rättvisa villkor, så att man även i framtiden kan utveckla hästnäringen. Det här är inte en fråga endast för traveliten, utan för hela folkrörelsen som svensk hästnäring utgör.

Det spekuleras nu i att ATG överväger att likvidera bolaget och flytta utomlands när avtalet löper ut. ATG tappar årligen marknadsandelar till utländska bolag och vill därför undvika kostnader för hästsportens barn- och ungdomssatsning, utvecklingsprojekt och utbildningsverksamhet. Det handlar om årliga kostnader på cirka 100 miljoner kronor. Det är ett allvarligt hot mot så väl barn och ungdomars fritidsaktiviteter som hästsporten och landsbygdens anläggningar. Det utgör ett stort hot mot hela hästnäringen.

Det framtida avtalet för ATG ska inte enbart syfta till att hålla igång travsporten på elitnivå och de mest profilerade travbanorna. För oss är det en självklarhet att avtalet ska göra det möjligt för ATG att även i framtiden fortsätta ta samma stora ansvar som man gjort sedan man fick ensamrätt på hästspel 1974. Därför måste vi förutsättningslöst se över hur man kan öka konkurrenskraften i avtalet.

Exempelvis kan man fundera på varför ATG, som tar stort ansvar för näringen, inte ska kunna marknadsföra sig på samma sätt som utländska spelbolag kan.

Om vi vill att barnfamiljer ska ha nära till en ridklubb för fritidsaktiviteter och att fler än 30 000 fortsättningsvis ska ha ett hästjobb att gå till varje morgon så måste vi ta hand om hästnäringens finansiella hjärta. Det får inte stanna. Därför vill vi också att ATG ska ha förutsättningar att fortsätta stötta hästnäringen. Det kräver ett modernare och långsiktigt hållbart avtal där man tävlar på lika villkor med nätbolagen.

Stig H Johansson,

Travtränare och tidigare kusk

Per Åsling

Ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet

Emil Källström

Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons