Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags för liberal jämställdhetspolitik

Annons

E "Hit men inte längre", så tycks de nätverk fungera, vilka fortfarande i vår tid motverkar jämställdhet mellan könen. På annat sätt kan man inte gärna tolka förhållandet, att trots årtionden av politiskt arbete och opinionsbildning, ojämställdheten kvarstår.
Folkpartiet har en lång tradition av att stödja kvinnors rätt till inflytande. Den kvinnliga rösträtten kom till efter ett långt och strävsamt arbete av sin tids liberaler. I vår tid har särskilt Bengt Westerberg, tidigare partiledare hos det liberala partiet, belönats för sitt engagemang för kvinnors sak. Vi vill gärna nämna några åtgärder med förankring i det liberala Folkpartiet.
Den direkta lönediskrimineringen måste avskaffas. För att uppnå det krävs att jämställdhetslagen skärps och att jämställdhetsmålen flyttas till allmänna domstolar.
Fler kvinnor måste ges möjlighet att bli chefer. Både genom att de ges möjlighet att "bli sin egen" och genom att uppmuntras att acceptera chefsbefattningar. Vidare måste chefsbefattningar i den offentliga sektorn uppvärderas, samtidigt som den möjlighet till hushållsnära tjänster som debatterats i flera år, ges samhällets stöd.
Könssegregeringen måste brytas och de kvinnodominerade yrkenas status höjas. Eftersom en mycket stor del av de offentliga arbetsplatserna domineras av kvinnor, har de offentliga arbetsgivarna ett speciellt ansvar. Bryt de offentliga monopolen och skapa etableringsfrihet inom områden som skola, förskola, och olika vårdformer.
Förenkla för företagande inom tjänstesektorerna. Underlätta möjligheterna att få F-skattesedel och anpassa skattesystemen också för mindre företagare.
Det förhållandet att kvinnor generellt sätt har mindre att säga till om i sina egna vardagsliv leder också till kravet att de måste få större makt över sin arbetstid. Skärp arbetstidslagstiftningen.
- Kvinnor måste få större makt att påverka arbetets utförande, riv hierarkierna och reformera offentlig sektor.
Skapa möjligheter till egen kompetensutveckling genom införandet av kompetenskonton.
Ge kvinnor större makt över sin ekonomi, minska konsumtionsstyrande bidrag till förmån för generella sådana. Gör det möjligt att köpa hushållstjänster och sänk marginalskatterna.
- Gör det ekonomiskt möjligt att välja barnomsorgsform, bort med styrande familjestöd. Förbättra föräldraförsäkringen och värna om valfria barnomsorgsformer.
Sju år av socialistiskt regerande har varit sju år av kräftgång på jämställdhetens område. Dags för en liberal jämställdhetspolitik.FOLKPARTIET-LIBERALERNA
ASTRID DALBORG
JARL STRÖMBÄCK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons