Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att minnas vårt förflutna

/
  • På Sverigedemokraternas valvaka var det glada miner. Fast Hannes Berggren är inte lika road av utfallet av EU-valet. Han tycker det är dags att minnas vårt förflutna.

Annons

Det spelar nog ingen roll om man tillhör Miljöpartiet och ser sig som EU-valets stora vinnare, eller om man är moderat och känner sig besviken över valresultatet. Söndagens valresultat var en stor kalldusch för varenda demokrat i Europa. En brun våg sveper över Europa och den vinner stor mark i parlament över hela kontinenten.

I Sverigedemokraternas valvakslokal festades det i söndags. Redan när resultat från Frankrike kom, och det visade sig att högerextrema Front National fått 25 procent av de franska rösterna – och därmed blivit Frankrikes största parti i valet – hurrade Sverigedemokraterna. Front National är alltså partiet som vill förbjuda aborter, stoppa utomeuropeisk invandring och införa dödsstraff. De har med sina 25 procent fler mandat i Europaparlamentet än alla Sveriges partier tillsammans. I England blev främlingsfientliga UKIP det största partiet, det rasistiska Dansk Folkeparti blev störst i Danmark, i Finland fick Sannfinnländarna 13 procent av rösterna och i Sverige fick rasistiska Sverigedemokraterna nära tio procent av rösterna.

Tio procent. Alltså var tionde svensk väljare är beredd att rösta på ett rasistiskt parti som företräds av en man som kallat islam för det värsta hotet sedan andra världskriget, vars vice partiledare kallat invandrare för parasiter och vars partitopp inför förra valet beväpnade sig med järnrör på Stockholms gator.

För bara någon vecka sedan dunkade jag mig stolt för bröstet och konstaterade att jag bodde i en stad som aktivt tar ställning mot rasism. Detta för att flera hundra människor slöt upp på stora torget i Örnsköldsvik för att vända Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ryggen när han skulle valtala inför EU-valet. Jag är förvisso stolt över manifestationen, och jag är stolt över att bo i en kommun som inte har rasistiska Sverigedemokraterna i sitt kommunfullmäktige, men när Örnsköldsviks valresultat i Europaparlamentsvalet anlände var den stoltheten bortblåst och kvar fanns i stället bara oro och ont i magen. 6,4 procent av Örnsköldsviks röstande valde Sverigedemokraterna.

Europas minne är kort. Det våldsamma Nazistiska partiet Gyllene Gryning fick över nio procent av Greklands röster och Tyskland gav ungefär 70 år efter andra världskrigets slut ett av sina EU-mandat till det nazistiska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschland. Partinamnet är så skrämmande likt Hitlers partis namn att min mage vänds upp och ner. Den Europeiska Union som skapades för att hålla dessa fascistiska krafter ute ur Europa styrs nu till viss del av dem. Dessa fascistiska, rasistiska och nazistiska partier valdes in dagen efter att fyra personer mördats i vad som tros vara en antisemitisk attack vid Judiska Muséet i Bryssel. I vårt grannland Norge valdes högerpopulistiska Fremskrittspartiet in i regeringen bara ett par år efter att den före detta partimedlemmen Anders Behring Breivik skjutit ihjäl 69 personer i ett politiskt attentat.

Det är allvar nu. Europa har provat den fascistiska ideologin för 70 år sedan, och resultatet är en av Europas största skamfläckar. Nu är det på väg att hända igen, och George Santayanas citat ekar i mitt huvud. ’’Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det’’.

Det är dags att vi minns vårt förflutna, det är dags att vi inser faran. Det är dags att säga nej.

Det är dags för en bred och folklig antirasism. Nu tar jag initiativet till att starta föreningen Övik mot rasism, för det är dags att utbilda, engagera och aktivista bort rasismen, fascismen och nazismen. En gång för alla.

Hannes Berggren

initiativtagare till Övik mot rasism

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons