Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessa böcker ska inte få ligga framme

Böcker av det här slaget kan användas som ett kompletterande material. De skall definitivt inte få ligga framme för läsning i andra sammanhang.

Annons

Replik till Marina Vedin, vice ordförande i Örnsköldsviksortens Röda Korskrets, i på Allehanda.se den 18/10. Jag vill inleda med att undertecknad i egenskap av att vara en debattör i barnomsorgsfrågor, försökt skapa opinion mot fördomar och diskriminering inom förskolan.

Tyvärr har jag upptäckt bristande kunskaper hos bildningsförvaltningen. Ett exempel på det är den genomslagskraft som den så kallade genuspedagogiken fick och som resulterade i att man på en av kommunens förskolor tog bort bilar och dockor för att "motverka traditionella könsroller". Man kan gå för långt i sin strävan.

I den här frågan där ni vill "bidra till att barnen inte hämmas av fördomar och värderande ramar", tror jag att stor hänsyn måste tas till barnens ålder. Är barn på förskolan mogna för den här kunskapen? Det kan endast den som har forskat inom området svara på.

Jag hoppas att verksamhetschef inom förskolan Lena Gidlund har tagit del av den, innan hon sväljer det här projektet med "hull och hår". Naturligtvis skall barnen på kommunens förskolor få veta att en familj kan se ut på olika sätt.

I de temaveckor om familjen som jag förväntar mig återkommer regelbundet i verksamheten, kan böcker av det här slaget användas som ett kompletterande material. De skall definitivt inte få ligga framme för läsning i andra sammanhang. Då blir inflytandet från HBTQ-rörelsen för stort.

I ett inslag i Aktuellt i SVT den 17/10 kunde man höra om ett inlägg på Twitter av den norska barn- och jämställdhetsministern Solveig Horne. Hon skriver "fundera på om det är okej att förskolorna läser homosagor för små barn på dagis". Åsikterna går starkt isär i den här frågan.

Snart pensionerad förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons