Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska antiziganismen

Även om rasism nog är ett välkänt problem för många svenskar så vill nog få tro att den tar form i en så respekterad organisation som polisen.

Annons

Nyligen rapporterade DN om den svenska polisens stora kartläggning av svenska romer. Kartläggningen består av datorfilen Total, i vilken det finns en mapp kallad Kringresande. I denna mapp finns cirka 4000 människor, av vilka 52 stycken är så små som bara två år gamla barn.

Där finns även över hundra avlidna människor. Ingen av de i registret inlagda människorna finns där på grund av kriminell aktivitet, det är helt enkelt en kartläggning över människor på grund av de är romer.

Det är i Sverige olagligt att föra register över människors etnicitet och polisen har inte haft någon konkret förklaring till varför registret finns.

Skånepolisen dolde till och med registret när datainspektionen 2011 bad polisen granska sin databas efter känsliga personuppgifter som just etnicitet eller liknande.

Trots att filerna inte kan ses av vem som helst, så har kartläggningen varit känd inom polisen och mailats mellan många poliser.

Polisen har sagt att registreringen inte är baserad på ras, då det inte står rom vid sidan av namnen i filerna. Detta har dock inte behövts då denna registrering varit så känd inom polisen att alla ändå känt till vad den handlat om.

Hela denna registrering är inte bara juridiskt olaglig, den visar även på antiziganism och en rasistisk struktur inom en så pass mäktig och viktig svensk myndighet som polisen ändå är, kanske särskilt för många av våra nytillkomna svenskar som många kommit från kulturer där polisen ofta är väldigt korrumperad och maktgalen.

Vi svenskar vill gärna tro att Sverige kommit längre i frågor rörande mänskliga rättigheter, och det tror vi nog också ofta, men avslöjanden som dessa visar att vi ännu har lång väg kvar att gå innan Sverige verkligen är ett samhälle där alla ges samma förutsättningar. Ingen väljer sin etnicitet eller vart man råkar vara född. Detta till trots visar DN:s granskning hur Sverige som samhälle ser olika på olika människor.

Även om rasism nog är ett välkänt problem för många svenskar så vill nog få tro att den tar form i en så respekterad organisation som polisen.

Saker som denna kartläggning förstör svenskars förtroende för polisen och för staten i allmänhet. Framför allt kanske förtroendet förstörs hos av vårt samhälles mest utsatta grupper, våra nysvenskar.

Denna kartläggning visar att den svenska rasismen ännu är stark och är något vi alla gemensamt måste bekämpa på samhällets alla nivåer – vi kan inte låta den fortsätta existera som i dag i vårt samhälle.

Det är förkastligt att etniska registreringar likt denna ännu existerar i vårt demokratiska svenska rättssamhälle 2013!

Miljöpartiet strävar efter en mer human migrationspolitik och kräver att justitieminister Beatrice Ask tillsätter en oberoende utredning att granska hela affären kring denna fruktansvärda etniska registrering samt följer upp denna med nödvändiga åtgärder.

Den migrationsöverenskommelse som vi gröna slöt med Alliansen 2010 efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var till just för att undvika att Sverige likt så många andra länder med högerpopulistiska partier i parlamenten skulle få en mer rasistisk politik.

Beatrice Ask och Moderaterna har nu verkligen chansen att visa att de verkligen vill bekämpa rasismen i Sverige!

Amanda Byström

Miljöpartiet de Gröna i Härnösand

Linn Olauson

Miljöpartiet de Gröna i Härnösand

Agnes Johansson

Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall

Angel Villaverde

Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons