Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den öde infarten till Björna ger oroväckande signaler – upp till kamp för landsbygden

Annons
Nu har macken och Ica-butiken i Björna stängt.

Så var dagen "stängd" kommen. Dagen när Ica-butiken och bensinmacken i Björna skulle stängas.

När man nu kommer körande 352:an från Örnsköldsvikshållet möter man först ett ödehus och strax därpå den före detta BP-macken, som med sin service av allehanda slag sedan urminnes tider stått till tjänst, nu står igenbommad och öde. Den öde infarten till Björna ger oroväckande signaler om att tillståndet för och i inlandet inte är vad det borde vara.

Heder åt Sven-Erik Högberg, som under 60 års tid kämpat och hållit liv i servicen för kanske främst Björna men även för turister. Han är minst sagt värd en blomsterkvast för sin gärning, tycker ett antal urinnevånare som regelbundet träffas för att dryfta landsbygdens vara eller inte vara.

Försäljningen av Högbergs företag har inte gått i lås. Intresserade har tittat in men inte återkommit. Vi har frågat oss: Finns det ingen som tar tag i och förhindrar avvecklingen av servicen?. Tiden rinner iväg. Landsbygden är döende, leve landsbygden.

Men vi erinrar oss att det finns näringslivsfolk, förtroendevalda, kommundirektörer, balanskonstnärer och tjänstemän i långa rader, vilka har lyckats mycket väl med tätorten Örnsköldsvik. De har byggt och planerar att bygga i det oändliga – tänk om vi skulle ringa någon av dem?

Sen har de ju ett hockeylag också – med isbana. Här får vi vänta till Lill-Hemlingen eller Ledingsjön frusit till innan vi kan gå på is som det heter.

Trots allt frågar vi oss om inte de som har hand om allt, ändå inte tänker på oss eftersom 352:an numera saltas var och varannan dag. Kan det vara av omtanke om oss för säkrare väg ner till tätorten för att tanka eller för att stadsborna ska ta sig ut på älgpassen?

Men hur det än är så är det dags att uppmana våra förtroendevalda i vår landsbygd eller andra med utpekat ansvar att kalla till en årligen återkommande landsbygdsriksdag. Det är dags nu. För risken är annars att flyttlassen går ner till stan.

Göte Nordmar

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons