Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den döende socialdemokratin tar Ö-vik med sig i graven

/
  • Det är anmärkningsvärt att Ö-viks S politiker inte reagerar kraftigt mot att förslagen enbart avser avveckling i vår kommun, skriver debattörerna.

Annons

Statsminister Stefan Löfvén talar i Almedalen med budskapet att den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas, samtidigt som den socialdemokratiska landstingsledningen, utan adekvata underlag, vill avveckla två av tre sjukhus i länet. Dessutom skenar stafettkostnaderna i LVN och hela landet, utan att S agerar.

Inte ett enda seriöst förslag har lagts fram för att effektivisera det ständigt överbelagda sjukhuset i Sundsvall. Landstingsdirektör Erik Lövgren och co vill inte se att det är sämre för länet som helhet att centralisera akutsjukvården till Sundsvall. Det är anmärkningsvärt att Ö-viks S politiker inte reagerar kraftigt mot att förslagen enbart avser avveckling i vår kommun (och Sollefteå).

Vi är övertygade om att alla svenska medborgare kräver att akutsjukvården ska finnas så nära individen som möjligt. Och det är fullt möjligt att ha kvar akutsjukvården i Ö-vik - om det finns en kompetent och villig ledning förstås. Att ignorera sjukhuspersonalens insiktsfulla förslag på lösningar för att göra vården kostnadseffektiv är ett tydligt tecken på uselt ledarskap.

■■ För att skriva en egen insändare, klicka här.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren skriver i en krönika i UNT 1/5-16 om S pågående resa mot undergången. Han listar 5 huvudpunkter, varav i synnerhet två känns bekanta: "(3) Den tredje undergångsfaktorn är att ignorera interna varningsklockor och tendensen att ignorera störande fakta. (4) Om framgångarna börjar utebli framträder en fjärde undergångsfaktor tydligt. Hårt pressad börjar organisationen leta efter en snabb räddning."

Vi minns ett stolt solidariskt arbetarparti som lyssnade på medborgarna. Nu ser vi ett undfallande och toppstyrt parti som irrar åt höger. Frågan är om Ö-viks kommun- och landstingspolitiker kommer att stå upp för vår fina stad, eller om de viker sig för S partilinje och tillåter en omotiverad avveckling av vårt sjukhus?

Många ledande politiker riskerar att få hela sina politiska gärningar filtrerade genom detta pågående spektakel och se hur de destilleras ner till ett slutgiltigt bittert eftermäle: kommunförrädare.

Marcus Ödebygd

Ulrica Ödebygd

stolta Örnsköldsviksbor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons