Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den brända jordens taktik

Annons
Den brända jordens taktik

Den brända jordens taktik har använts av ryssarna i många hundra år för att försvåra för fiender att invadera deras land. Samma taktik kommer nu till användning i dagens Sverige för att försvara existensen av allmännyttans bostadsföretag.

Vad annat kan man kalla taktiken med rivningar av hyreshus som har pågått ett antal år i Sverige och som sannolikt kommer att fortsätta många år framöver. Med stora statliga bidrag river man de vakanta lägenheterna och kan därigenom fortsätta med sin monopolliknande verksamhet.

Man ser framför sig en situation om ett par decennier där en stor del av allmännyttan har rivits i de ca 145 avfolkningskommunerna i landet. Om allmännyttans lägenheter varit i privat ägo skulle de inte ha rivits utan efter en konkurs kommit ut på marknaden med nya ägare.

Utvecklingen är egentligen djupt tragisk. Det pågår en värdeförstöring av gigantiska proportioner.Det har redan rivits ca 15000 lägenheter och ytterligare ca 42500 beräknas enligt allmännyttans centralorganisation Sabo behöva rivas under innevarande decennium.

Sabo:s uppskattning är troligtvis i underkant eftersom de antar att behovet av lägenheter minskar i proportion till befolkningsutvecklingen. Sanningen är nog snarare den att allmännyttan tappar mycket mer beroende på att de är som regel hyresledande på avfolkningsorterna och dessutom har de ofta brister beroende på eftersatt underhåll, förutom en medioker service.

Driftsunderskottet under tiden fram till 2010 beräknas av Sabo till ca 30 miljarder. Lägg därtill nybyggnadsvärdet av de hus som avvecklas. Det rör sig säkert om 30-40 miljarder ytterligare.

Jag har liknat denna utveckling vid en ekonomisk härdsmälta. Det skulle vara intressant att veta vad detta gigantiska experiment har kostat samhället Sverige i form av subventioner och bidrag vid uppförandet, inflationsdrivande byggnadsverksamhet, förhöjda bostadsbidrag på grund av höga hyror i glesbygdskommuner, ineffektiv skötsel och nu avveckling med statsbidrag.

Allmännyttans bostadsföretag är i dag inte till glädje för någon. I glesbygden pågår en enorm värdeförstöring som inte kan repareras och samhällena utarmas långsamt men säkert.

På den ort där jag bor, Ramsele, har en grupp människor och företag, ca 190 tillsammans, försökt stoppa den negativa spiralen. Vi var beredda att för några miljoner ta över Sollefteå Bostadsbolags hyreshus på orten. Detta gick emellertid inte för sig för då skulle bostadsbolaget ha kommit på obestånd. Orsaken är till detta är orealistiskt höga bokförda värden och lågt eget kapital. Ett situation som karaktäriserar många kommunala bostadsbolag.

Nu har man börjat planera de kommande rivningarna. Samtidigt som detta sker är det en skriande brist på bostäder i inflyttningsorter som Stockholm med flera orter. Detta beror på att allmännyttans hyrespolitik lägger en hämsko på nybyggnationerna. Allmännyttan är således ej till nytta för samhället och jag har därför döpt om den till allmän-o-nyttan.

Om den dystra utvecklingen för glesbygden skall kunna vändas till dess motsats måste många heliga kor slaktas, både bland socialister och borgare.

En helt ny politik måste till och detta har bland annat Lars Törnman i Kiruna kommit fram till. Han har insett att dagens politik inte kommer att vända flyttströmmarna. Regeringens senaste proposition om glesbygden betraktar han som ett skämt. De ekonomiska villkoren för att leva och verka i glesbygden måste radikalt förändras, konstaterar Törnman i en insändare i SvD den 4 oktober.

Ett led i en sådan utveckling måste innebära att bland annat allmän-o-nyttan elimineras som företeelse. Till gagn inte bara för glesbygden utan även storstäderna.

Åke Wikström

Glesbygdsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons