Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig tillgång till sjukvård

Annons
Dålig tillgång till sjukvård

I en insändare i TÅ försvarar Jan Olsson (v) landstingets satsningar på allt möjligt annat än sjukvård. Samtidigt skriver han att tillgång till sjukvård är en självklarhet för alla medborgare i vår region.

Det är just på grund av landstingets omfattande sidoverksamhet som tillgången till sjukvård har upphört att vara en självklarhet för vårt läns befolkning. Tvärtom har tillgången till sjukvård blivit så dålig att vanligt folk tvingas stå i ändlösa köer i väntan på att få träffa en specialistläkare eller få en operation utförd. I dag är det enbart riktigt rika personer som har råd att köpa sig förbi köerna. De åker till exempelvis Sofiahemmet eller Carlanderska sjukhuset och betalar där sin operation ur egen ficka, samtidigt som de redan har betalat skatt till sitt eget landsting.

Hur många är det som har råd med det?

Jan Olsson skriver att vänsterpartiet arbetar kontinuerligt med utvecklingen av vår region. Det är lovvärt, men var är resultatet av detta kontinuerliga arbete? Befolkningssiffrorna har ju bara blivit sämre för varje år.

Har Olsson aldrig funderat på att vänsterpartiets metod kanske inte är den rätta? Att det kan vara så att unga familjer visst kan tänka sig att flytta hit, bara vi kan erbjuda bra skolor, en välfungerande sjukvård och en rimlig skattenivå? Och vad har Olssons parti gjort för att underlätta företagandet och för att förbättra kommunikationerna med vårt inland, alltså våra vägar?

Sedan vill jag be Olsson att hålla sig till fakta när det gäller den moderata sjukvårdspolitiken. Moderat sjukvårdspolitik står för en skattefinansierad sjukvård som är tillgänglig för alla, på lika villkor.

Men moderaterna vill bryta landstingets arbetsgivarmonopol. I stället skall driften av sjukvårdsinrättningarna överlåtas till en mångfald olika aktörer, personalkooperativ, företag, stiftelser, ja även landstinget självt. Kravet är att dessa är kompetenta arbetsgivare, det vill säga att de - i motsats till den nuvarande landstingsledningen - vet vad den medicinska verksamheten går ut på. Syftet är att ge personalen en bättre arbetsmiljö med kortare beslutsvägar och med möjlighet att påverka sin egen arbetssituation. Förhoppningen är att långtidssjukskrivningarna bland personalen därmed på sikt minskar.

Tillvägagångssättet är att landstinget slutar avtal med de olika arbetsgivarna, där det bland annat fastställs vilka uppgifter den berörda sjukvårdsinrättningen, till exempel en vårdcentral, skall ha och vad det kostar.

Landstinget betalar och vårdcentralen producerar sjukvård för dessa pengar, allt enligt avtal. Landstinget behåller alltså sin uppgift som finansiär av sjukvården och sjukvården förblir skattefinansierad. Landstinget behåller också möjligheten att peta bort arbetsgivare som inte sköter sig, genom att inte förlänga avtalet med dem.

Moderaterna vill därmed också skärpa landstingets kontrollplikt.

Landstinget skall ha skyldighet att utöva regelbundna kontroller i all sjukvårdsverksamhet. Sådan kontroll är i dag obefintlig. Hade den funnits, skulle de senaste årens besparingar inom sjukvården aldrig drivits igenom.

Jacomina Beertema

Överläkare, moderat politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons