Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att se över Arbetsförmedlingens organisation

/
  • Folkpartiet förespråkar därför en arbetsförmedlingsinspektion, liknande Skolinspektionen eller Inspektionen för socialförsäkringar, skriver Christer Nylander.

Annons

I söndags skiljdes generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist från sitt uppdrag som chef för Arbetsförmedlingen. Diskussionerna har handlat mycket om hennes ledarskap, men än viktigare är att föra en större och konstruktiv diskussion om arbetsförmedlingens uppdrag

Arbetsförmedlingen har idag många fler uppgifter än när vi i Alliansen tillträdde för sju år sedan. Då togs nyanlända flyktingar emot av kommunernas socialkontor. Idag ligger fokus på att hitta jobb och Arbetsförmedlingen är huvudansvarig myndighet. Då förtidspensionerades och sjukskrevs människor, utan att deras möjligheter att jobba undersöktes. Idag får många stöd, rehabilitering och hjälp att hitta nya arbetsuppgifter, av bland andra Arbetsförmedlingen. Då var det huvudsakligen arbetsmarknadsutbildningar som köptes upp externt, idag finns flera kompletterande aktörer, coacher med flera.

Med detta sagt, kan vi konstatera att Arbetsförmedlingens uppgift blivit mer komplicerad. Arbetsförmedlingen ska utöver att hålla hög kvalitet i sin egen verksamhet, se till att ha ett fungerande samarbete med kompletterande aktörer, utbildningsanordnare, kommuner, sjukvård, företagshälsovård, Migrationsverket och Försäkringskassan.

Vi har, jämfört med tidigare regeringar, en högre ambitionsnivå i arbetsmarknadspolitiken. Det ställer också större krav på Arbetsförmedlingen. Det finns därför funderingar inom Folkpartiet, men även inom andra allianspartier, om att ändra i Arbetsförmedlingens organisation.

När det gäller upphandling, utvärdering och inspektioner så borde någon annan ansvara. Det blir konstigt om man både ska göra allt detta och samtidigt konkurrera med sin egen produktion. Det är också konstigt att Arbetsförmedlingen utvärderar sig själv. Det visar inte minst de senaste veckornas debatt. Vi i Folkpartiet förespråkar därför en arbetsförmedlingsinspektion, liknande Skolinspektionen eller Inspektionen för socialförsäkringar. En sådan inspektion bör också granska de fristående kompletterande aktörerna.

På lång sikt måste vi se till att ha bra förutsättningar för företagande, att fler lyckas i skolan och att trösklar in på arbetsmarknaden blir lägre. Men en väl fungerande Arbetsförmedling är också oerhört viktig, inte minst för alla dem som står utan jobb idag.

Christer Nylander (FP)

riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons