Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusar är landets mest kontrollerade djurhållare

/

Annons

REPLIK. Svar till Kristoffer Jakobsson, ”Förbjud cirkusdjur i manegen – moraliskt rätt att släppa dem fria", Ordet fritt 10 juni.

Kristoffer Jakobsson kräver förbud mot djur på cirkus. Ett sådant förbud strider mot grundläggande demokratiska principer, nämligen likhet inför lagen. Det finns inskrivet i regeringsformen och i FN:s konvention om civila och demokratiska rättigheter.

Hur lagstiftning fungerar i en demokrati, visar det gällande förbudet mot vilda djur på cirkus. Det finns sedan 1988 i § 35 Djurskyddsförordningen och gäller inte specifikt cirkus utan kringförande för uppvisning av ett antal djurarter, till exempel alla rovdjur med undantag från tamhundar och tamkatter. Ett förbud mot alla sorters djur på cirkus kommer att fungera på samma sätt. Förbudet måste gälla kringförande av djur för uppvisning.

■■ För fler insändare, klicka här.

Fem cirkusar reser i sommar runt landet med djur. Det är fem småföretag med sammanlagt ett hundratal mycket välskötta djur. De besiktas av länsstyrelserna i sina hemlän innan turné och under gång av distriktsveterinärer. Cirkusar är landets mest kontrollerade djurhållare. Varför lägger djurrättsaktivisterna så stor kraft på en marginell företeelse?

En inte allt för vågad gissning är att deras verkliga mål är häst- och hundsporterna. Men i stället för att driva opinion mot hästhoppning och agility utnyttjar de skamlöst gamla uppfattningar om cirkus. Bakom det finns en sörja av fördomar mot ”tattare, giriga judar och tjuvaktiga romer”. Förbudet mot djur på cirkus i Hudiksvall har överklagats och kommer att stoppas av förvaltningsrätten.

Janne Näsström

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons