Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefredaktören svarar om swingerreportaget

/

Kan vi inte, våra egna värderingar till trots, ta del av något som anses "annorlunda" utan att gå i taket?

Annons

Svar direkt från Jimmie Näslund:

Hej Bernt och tack för ditt brev,

En ortstidning ska på ett mångfacetterat sätt skildra det samhälle den verkar i. Däri ingår också att visa upp sidor som inte är särskilt kända för den breda massan. Reportaget om swingersällskapet är ett sådant exempel. Den redaktionella mångfalden bidrar till att ge våra läsare sådant som de inte hade förväntat sig, och ibland är det synnerligen motiverat. Som här.

Du pratar om djurriket och att vi gjorde reklam för en pervers livsstil. Det illustrerar väl de förutfattade meningar dessa (i övrigt helt vanliga) människor möts av när deras intresse kommer på tal. Det är också just den typen av reaktioner som omöjliggjorde att de inblandade skulle kunna framträda med sina ansikten synliga i artikeln. Vidare, att vi genom smaskiga bildval skulle ha brutit mot god publicistisk sed vänder jag mig lite extra emot. Vad visade våra publicerade bilder egentligen? Vari ligger smaskigheten? Jag skulle snarare hävda att de var väldigt återhållsamma; de visade de facto inte mer hud än en genomsnittlig underklädes- eller schampoannons.

Intressant i allt detta är att den debatt som har uppstått på vår nyhetssajt allehanda.se viktar över åt det andra hållet. Där är acceptansen och förståelsen för det publicerade i allmänhet stor, och det är på det spåret jag vill avsluta. Kan vi inte, våra egna värderingar till trots, ta del av något som anses "annorlunda" utan att gå i taket? Ingen vinner på att måla ut de här personerna som dåliga människor. Dels för att det vore direkt fel i sak, dels för att jag tror att acceptans är en mer vägvinnande metod. Våra egna värdegrunder kring sex och partnerskap kan vi ju behålla ändå. Lyckligtvis får alla vi som är likatänkande där behålla det mest intima intimt - och ingen dömer oss för det. Jag tycker att vi kan unna även de som kallar sig swingers samma respekt.

Jimmie Näslund

chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons