Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Kommunen ska fortsätta att ansvara för de enskilda vägarna – vi behöver landsbygdens gröna gärningar

Annons

Svar på Öppet brev till de politiska partierna i Härnösand: Vad händer med de enskilda vägarna efter valet? publicerad 3 augusti

Får Centerpartiet bestämma är det helt uppenbart att kommunen ska fortsätta att ansvara för de 22 enskilda vägarna inom kommunen. Kommunen skall för egen del tillskjuta medel och tillsammans med statsbidrag fortsätta att ta ansvar för dessa vägar.

Centerpartiet tycker att det är bra att Säbrå Hembygdsförening tar upp frågan för den är, som föreningen framför, väldigt viktig för landsbygden inom kommunen. Centerpartiet anser att landsbygden skall utvecklas, inte avvecklas och då är vägfrågor väldigt väsentliga. Det ska gå att bo, leva och arbeta i hela kommunen. Ska hela kommunen växa så är det viktigt att kommunen bidrar till detta. Vi behöver landsbygdens gröna näringar, där klimatsmart mat och förnybar energi produceras.

Grunden för den gröna omställningen, som behövs för att möta klimathotet finns ofta på landsbygden. Samtidigt är det ofta landsbygdens företagare och eldsjälar och boende på landet som drabbas hårt av klimatförändringarnas förödande konsekvenser. Extremväder hotar vår matförsörjning och bönder tvingas nödslakta djur. Det handlar om mycket stora mänskliga och ekonomiska värden.  I detta sammanhang har vägar en avgörande betydelse för åtkomst med mera.

Det är uppenbart en viss orättvisa att boende på landet får ofta betala del i den egna vägen och samtidigt med skattemedel bidra till vägar i tätorten

Det finns egentligen bara två typer av vägar i Sverige, allmänna vägar, som helt betalas av skattemedel och enskilda vägar, som delvis får bidrag från skattemedel. Det enskilda vägnätet är klart störst och bekostas huvudsakligen av de enskilda som nyttjar vägen. Skötselmässigt är det oftast en organisation, till exempel vägförening, samfällighetsförening, vägsamfällighet och inte sällan enskilda markägare som har hela ansvaret.

Det enskilda vägnätet är otroligt viktigt för åtkomsten av mark och vatten på landsbygden. Med Sverigemått mätt är det 23000 enskilda vägar som får statsbidrag för underhållet. Det är uppenbart en viss orättvisa att boende på landet får ofta betala del i den egna vägen och samtidigt med skattemedel bidra till vägar i tätorten. Därför är det viktigt att samhället i möjligaste mån bidrar till vägkostnaden även på landsbygden.

En röst på Centerpartiet i Härnösand innebär att kommunen kommer att fortsätta med att ta sitt vägansvar för de berörda vägarna.

Per-Eric Norberg (C)

Kandidat till kommunfullmäktige

Centerpartiet Härnösand

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons