Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryr du dig..?

Annons
Bryr du dig..?

Den Internationella aidsdagen, World AIDS Day, arrangerades den 1 december över hela världen. Syftet var att uppmärksamma hiv/aids och att skapa opinion för att alla behövs i kampen mot hiv/aids. Ett annat syfte med dagen var att uppmärksamma behovet av stöd för de som drabbats av denna epidemi. Situationen är katastrofal med cirka 40 miljoner människor i världen som lever med hiv eller aids.

Årets tema för dagen var "Jag bryr mig... gör du?"

Att bry sig kan betyda många saker, allt från att aktivt diskutera hiv/aids med sin närmaste omgivning till att vara aktiv som informatör och stödperson för någon som är smittad eller att verka för att ekonomiska resurser på olika nivåer i samhället avsätts för hiv/aids-arbetet. Sätten att visa att man bryr sig är många.

I Västernorrland finns 38 hiv-anmälningar. Under året har 8 nyanmälningar gjorts till smittskyddsenheten i Sundsvall. I Sverige finns 5368 registrerade hiv-smittade sedan 1985 och under år 2000 gjordes 242 nyanmälningar. Dessa siffror kan te sig obetydliga i förhållande till att 60 miljoner människor totalt i världen har smittats, men bakom varje siffra döljer sig en människa vare sig han/hon finns i Kina, Sydafrika eller Sverige.

"Bryr du dig... jag gör det?!"

Lena Danielsson

Rödakorskonsulent i Härnösand och Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons